Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), alături de compania farmaceutică MSD România și laboratoarele Bioclinica, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, demararea unei campanii de testare gratuită împotriva virusului hepatitei C. Acțiunea, dedicată Zilei Mondiale a Hepatitei (28 iulie) se va desfășura în perioada 1-6 august în peste 25 de orașe din țară și se adresează întregii populații, indiferent de vârstă sau afecțiuni, dar care prezintă un risc crescut al infectării cu virsului hepatitei C. Testările vor avea loc în laboratoarele Bioclinica, de luni până vineri, între orele 07:00 și 19:00, precum și sâmbăta de la orele 08:00 la 14:00. Mai multe informații referitoare la centrele de testare, precum și un test referitor la factorii de risc se află la adresa www.impreunapentruviata.ro, dar pot fi comunicate și prin intermediul hot-line-ului 0734 526 233.
„În momentul de față, Hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporții epidemice, la nivel mondial. În România se înregistrează o rată de prevalență medie de 3,23%. O caracteristică majoră a Hepatitei acute C este tendința de a se transforma în boală hepatică cronică, aproximativ 80% dintre bolnavii de Hepatita acută C dezvoltând infecția cronică, în continuare boala putând evolua spre ciroză hepatică, insuficiență hepatică și cancer hepatic. Recent, au fost aprobate de către Food and Drug Association (FDA) în Statele Unite, 2 molecule dintr-o clasă terapeutică nouă – (boceprevir și telaprevir), Victrelis (boceprevir) fiind recent aprobat și în Europa pentru tratamentul pacienților cu Hepatita C. Aceste noi molecule adăugate terapiei standard actuale au triplat șansele de vindecare ale pacienților cu eșec terapeutic anterior”, spune Prof Dr. Adrian Streinu Cercel, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătății și Director al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.
În prezent, în România, rata totală a bolnavilor de hepatita C a ajuns la aproximativ 3,23%, dar numărul real al bolnavilor ar putea fi de zece ori mai ridicat, în condițiile în care o mare parte nu au descoperit că sunt infectați cu virus C și pot contamina pe cei din jur. Cele mai dese cazuri de infectare cu virus hepatic C au fost descoperite la adulţii cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.