Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice, o dată simbolică

0

22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 9 și 22 care cauzează leucemia mieloidă cronică; în fiecare an, asociațiile de pacienți marchează Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice pe 22 septembrie.

În România, aproximativ 1300 de pacienți se află sub tratament cu diverse medicamente, dintre care 49 de pacienți primesc gratuit medicație din partea companiilor farmaceutice,  printr-un protocol încheiat cu CNAS, potrivit datelor Asociației Române de Cancere Rare (ARCrare).

Tema campaniei care marchează în acest an Ziua Leucemiei Mieloide Cronice este „Uniți, dar unici!” și își propune să demonstreze unitatea în rândul comunității LMC, un memento al faptului că fiecare persoană și fiecare grup de pacienți afectați de o formă rară de cancer va avea propria călătorie în lupta cu boala, se menționează într-un comunicat de presă.

Campania insistă asupra importanței accesului pacienților la tratament care poate face diferența dintre o persoană bolnavă, care are nevoie de suport permanent sau care poate să-și piardă viața și o persoană sănătoasă, integrată în comunitate, capabilă să-și continue activitatea.

Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Este caracterizată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulți, dar apare foarte rar și la copii. Acum 15 ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Azi, dacă pacienții sunt tratați eficient cu medicamentele recomandate, aceștia pot avea o durată a vieții similară cu a populației generale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.