La nivelul anului 2060, România se va afla pe locul al treilea în Europa din punctul de vedere al ponderii persoanelor de peste 60 de ani care se va ridica la 41% din totalul populației, în timp ce ponderea vârstnicilor de peste 80 de ani ne va plasa pe locul al cincilea, cu 13,1% din totalul populației, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății care va fi marcată pe 7 aprilie.
Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca tematică sănătatea şi îmbătrânirea, o problemă majoră de sănătate publică la nivel global și un domeniu prioritar pentru Organizația Mondială a Sănătății. Această celebrare coincide și cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii sub auspiciile Comisiei Europene.
Ministerul Sănătăţii, prin specialiştii departamentelor de promovare a sănătăţii din direcţiile de sănătate publică, în colaborare cu parteneri de la nivel local, a demarat o campanie de promovare pentru protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate o dată cu îmbătrânirea și pentru recunoașterea vârstnicilor ca resurse valoroase şi susţinerea participarii lor deplină în societate, se arată în comunicatul de presă.
De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populaţionale a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Speranţa de viaţă este în creştere, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar generaţiile născute în perioadele de maximă fertilitate sunt pe cale de a ieşi din activitate, urmând să mărească, în viitorul apropiat, numărul pensionarilor.
La nivel global, din 1980 şi până în prezent numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani s-a dublat, iar numărul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va fi până în 2050 de 395 milioane, de patru ori mai mare decât astăzi. Se prognozează că până în 2050 persoanele de peste 60 de ani vor depăşi numeric copiii sub 14 ani.
De asemenea, se estimează că populaţia din Regiunea europeană OMS va creşte de la 894 milioane în 2010 până la 910 milioane în 2020, dar până în 2050 va reveni la nivelul actual. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 85 ani este prevazut să crească de la 14 milioane în 2010 la 19 milioane în 2020 şi la 40 milioane până în 2050.