Ziua Naţională a Transplantului a fost sărbătorită la Biblioteca Academiei Române de cele mai reprezentative personalităţi ale acestui domeniu, alături de pacienţi şi invitaţi din Republica Moldova.
“Până acum s-au practicat în România 559 de proceduri de transplant hepatic, anul trecut fiind realizate 122 de proceduri. În acest an s-au făcut 41 de proceduri de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni, alte trei fiind realizate la Spitalul Sf Maria”, a punctat prof. Irinel Popescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific, Agenţia Naţională de Transplant. Prof. Irinel Popescu a vorbit şi despre viitor – realizarea, şi în România, a transplantului de plămân şi de intestin subţire, şi dorinţa ca unele tipuri de transplant să crească numeric.
Prof. Dan Tulbure, ATI, Institutul Clinic Fundeni, a rememorat greutăţile începutului, inclusiv opoziţia colegilor medici, şi a punctat faptul că pentru creşterea numărului de donatori este nevoie de două aspecte: dotare tehnică, deci investiţii suplimentare, şi de cunoaşterea protocoalelor.
Prof. Radu Deac, director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, a vorbit despre reluarea transplantului cardiac la Tg Mureş, menţionând că longevitatea medie în transplantul cardiac este de 15 ani.
Prof. Mihai Lucan, fondatorul programului modern de transplant renal la Cluj Napoca, a punctat necesitatatea asigurării fondurilor şi recunoaşterea acestei specialităţi astfel încât cei care desfăşoară activitate de transplant să fie plătiţi. “Anul trecut rata de donare de la donator cadavru a depăşit-o pe cea din multe alte state europene”, a punctat prof. Mihai Lucan. La rinichi, rata de donare a fost anul trecut în România de 5,2 la un milion de persoane, în timp ce în Ungaria este de 21,3 la milion.
Lista de aşteptare cuprinde peste 3000 de pacienţi pentru rinichi, peste 500 de pacienţi pentru ficat şi peste 50 de pacienţi pentru transplant de inimă.
În acest an au fost 47 de donatori, realizându-se 94 de transplante de rinichi, 44 de ficat, două de inimă şi 4 de pancreas. Potrivit lui Victor Zota, coordonator naţional de transplant, Agenţia Naţională de Transplant, în România am putea avea în jur de 400 de donator anual. El a precizat şi faptul că în România populaţia e favorabilă transplantului – rata de accept oscilează între 75 -80%, spre deosebire de statele din nordul Europei unde e în jur de 40%.