24 martie, Ziua Tuberculozei – patru români mor în fiecare zi de tuberculoză

0

Deşi România a făcut eforturi pentru a îmbunătăţi situaţia în domeniul tuberculozei, dat fiind că ne aflăm între statele europene cu cele mai întunecate statistici la acest capitol, situaţia este încă gravă – zilnic sunt înregistrate 55 de noi cazuri, iar patru români mor de tuberculoză, care este astăzi o boală curabilă.

Numărul românilor diagnosticaţi anual cu tuberculoză este în scădere, ca urmare a activităţilor implementate de către Programul Naţional de Control al Tuberculozei: dacă în anul 2011 s-au înregistrat 18.215 cazuri noi şi recidive, în anul 2013 au fost 15.382 cazuri, conform Societăţii Române de Pneumologie.

Mai grav este că în România se înregistrează multe cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) şi tuberculoză cu chimiorezistenţă extinsă (TB-XDR) din regiunea europeană a OMS, cazuri greu tratabile şi cu un tratament extrem de scump.

Astfel, conform lui Jonathan J. Stillo, antropolog american care a desfăşurat studii extinse asupra situaţiei tuberculozei în România, în timp ce tuberculoza standard se poate trata în numai şase luni, iar costul nu depăşeşte 1500 de euro, tuberculoza multidrog rezistentă (MDR-TB) necesită doi ani de tratament şi costuri de 54.000 de euro, în timp ce tuberculoza chimiorezistentă (XDR-TB) înseamnă trei ani de tratament şi costuri de aproximativ 100.000 de euro. Un sfert dintre pacienţii din întreaga lume care au MDR-TB sunt în Europa.

Jonathan Stillo a atras atenţia faptului că urmare a fenomenului migraţiei cazurile de tuberculoză s-au înmulţit în oraşele vest-europene. “În vest rata tuberculozei este mai mare în oraşele mari faţă de media naţională, în timp ce în România rata tuberculozei este mai mică în Bucureşti faţă de media naţională”, a punctat Stillo.

În România sunt aproximativ 1500 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă. “Am lucrat cu unii dintre cei mai dificili pacienţi, mulţi dintre ei au murit. De fiecare Zi a Tuberculozei mă întreb dacă acum am putea să îl vindecăm pe Iulian”, a spus Jonathan Stillo. Diagnosticat cu tuberculoză în 2010, Iulian a murit de tuberculoză chimiorezistentă pe 5 mai 2012. A fost unul dintre cazurile care l-au impresionat cel mai mult pe tânărul cercetător american. Cu prilejul Zilei Tuberculozei, marcată pe 24 martie, acesta a prezentat o serie de concluzii după cinci ani de cercetări privind tuberculoza în România.

În fiecare an în întreaga lume 9 milioane de oameni se infectează cu tuberculoză, iar 3 milioane nu primesc tratament.

 

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.