5%, rata de screening pentru cancerul de col uterin în România

0

Incidența cancerului cervical din România este foarte apropiată de valorile înregistrate în țări mediu sau slab dezvoltate, precum Congo și respectiv Etiopia, deși țara noastră se situează în rândul statelor foarte dezvoltate socio-economic (conform Indicelui de Dezvoltare Umană pentru 2021/22), avertizează Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer pentru a marca Luna de luptă împotriva cancerului de col uterin.

“Luna ianuarie a fiecărui an ne amintește cât de important este să ne mobilizam pentru a elimina povara cauzată de cancerul cervical, boală prevenibilă prin vaccinare anti-HPV și detectabilă precoce prin screening, despre unul din puținele cancere eliminabile prin intervenții de sănătate publică simple. De aceea, ținând cont de situația cancerului cervical în România putem spune că avem o criză de sănătate publică în desfășurare, cel puțin atâta timp cât femeile din țara noastră vor fi între europencele cele mai afectate de acest tip de cancer. Sunt necesare urgent eforturi susținute și un angajament ferm din partea autorităților, al societății civile, al profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a alinia țara noastră obiectivelor strategiei globale a OMS de eradicare a cancerului de col uterin. Eliminarea acestuia presupune atât creșterea ratelor de vaccinare anti-HPV până la 90% din populația eligibilă, cât și a eficacității programului național de screening, astfel încât 70% din femeile ajunse la vârstele de 35 și 45 ani să fie beneficiarele unui test de screening performant. În egală măsură trebuie avută în vedere tratarea femeilor diagnosticate, cu creșterea accesului la noi terapii considerate standard de tratament în cancerul de col uterin”, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC.

Printre cele mai scăzute rate de vaccinare anti-HPV din Europa

După trei ani de la inițierea în România a programului național prin care se oferă acces gratuit la vaccinarea antiHPV a fetelor, peste 100.000 de fete au fost vaccinate în 2022, reprezentând peste 10% din populația eligibilă. Deși această rată de acoperire vaccinală este printre cele mai scăzute din Europa, se observă o creștere de la an la an a ratei de imunizare și a interesului părinților de a-și proteja copiii prin acest tip de imunizare cu beneficii pe termen lung. La sfârșitul anului 2022, Ministerul Sănătății a anunțat achiziția a 135,000 de doze de vaccin HPV, disponibile pentru fetele între 11-18 ani în cadrul Programul Național de Vaccinare implementat prin intermediul medicilor de familie, în regim de gratuitate și la solicitarea părinților.

Gradul de acoperire, în cadrul programului național dedicat, a populației feminine cu servicii de screening pentru cancer de col uterin este și el suboptimal. Conform raportului elaborat de HPV Action Network, rata de acoperire cu screening de col uterin este doar 5% în România, valoare mult sub media de 33% valabilă pentru toată regiunea europeană a OMS în care intră un număr de 53 de țări.

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România, afectând anual circa 3400 de românce și a patra cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în rândul populației feminine, luând viețile a circa 1800 femei în fiecare an. Peste jumătate (53%) din cazurile de cancer de col uterin apar la femei tinere, la femeile sub 55 ani, vârste la care ele sunt nu doar foarte active în viața profesională, ci și piloni importanți ai familiilor lor. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecție anterioară cu virusul papilloma uman (HPV), un virus cu transmitere sexuală foarte comun și cu răspândire largă favorizată de evoluția fără simptome a infecției în majoritatea cazurilor, atât la femei, cât și la bărbați.

Un raport al grupului de lucru HPV Action Network al Organizației Europene a Cancerului arată că, în rândul țărilor din regiunea OMS-Euro, cele mai mari prevalențe ale HPV observate la femeile cu citologie cervicală normală sunt întâlnite în patru state, printre care și țara noastră.

România este țara Uniunii Europene cu cele mai mari rate de morbiditate și mortalitate prin cancer de col uterin, româncele având un risc de 2,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu această boală și un risc de deces de 3,4 ori mai mare decât valorile medii în UE.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.