Producătorul de medicamente Zentiva a aniversat 60 de ani de producție neîntreruptă pentru situl său de producție din București, de fapt fosta Fabrică de medicamente București, înființată în 10 mai 1962, al cărui destin este revelator pentru istoria economică și politică a acestor decenii.
Compania a anunțat cu acest prilej o cifră de afaceri de 203 milioane euro pe piața românească în 2021, reprezentând 11% din total, în timp ce pe piața mamă – Republica Cehă – aceasta se situează la 8%, conform oficialilor companiei. Alte piețe importante pentru grup sunt Germania (15%), Franța (15%), Marea Britanie (8%). De asemenea, compania Zentiva a anunțat noi lansări de medicamente generice în diferite arii terapeutice, precum cardiologie, oncologie, respirator și diabet, ultima fiind o arie nou abordată.
“Zentiva a trecut prin transformări majore în cei 60 de ani de existență. Cu precădere, ultimii 30 de ani reprezintă reinventarea sa într-un producător modern de generice accesibile, de înaltă calitate. Deși a rămas pe același amplasament de la fondare, puține mai pot fi recunoscute din fabrica noastră în urma investițiilor de 44 milioane euro realizate doar în ultimii 12 ani. Păstrăm cultura responsabilității în producția de medicamente, tradiția, pasiunea și experiența pentru a le transfera în viitor, cu același angajament de a sprijini milioane de pacienți, medici, angajați, parteneri, comunități și un viitor mai bun și mai sustenabil pentru toți”, a declarat Simona Cocoș, Director general Zentiva România și Republica Moldova.
În ceea ce privește impactul pandemiei în business, producția de paracetamol a crescut de trei ori, a punctat în conferința de presă Simona Cocoș.
Un scurt istoric: înființată în 1962 ca Uzina de medicamente București, în 1990 își schimbă denumirea în Sicomed, în perioada 2000-2005 fabrica este reconstruită și dotată cu echipamente noi, în 2005 este achiziționată de la un fond de investiții de către grupul ceh Zentiva, grup care în 2009 e preluat de Sanofi. În 2011 este construită secția de peleți – o tehnologie modernă de acoperire a comprimatului, se finalizează Laboratorul european – poartă de intrare pe piața Uniunii Europene pentru medicamente produse în afara UE și se reia activitatea de export pentru fabrica din București. În 2018 Sanofi vinde și compania este preluată de către Advent, după care urmează noi achiziții: Solacium (în 2019), Alvogen și Labormed (în 2020).
De dată mai recentă este preocuparea pentru sustenabilitate, reciclare, eficiență energetică – fabricile Zentiva din România folosesc 100% energie verde, grupul intenționează să devină neutru din punct de vedere al amprentei de carbon până în 2030, la acest moment 74% din deșeurile produse de Zentiva sunt reciclate. Din 2019, compania s-a implicat în activități de reabilitare a zonelor defrișate în Făgăraș, în perioada 2019-2021 fiind plantați 39.000 de arbori, alți 8000 urmând să fie plantați în acest an.
Unul din zece medicamente vândute în România e un produs Zentiva
În România, grupul Zentiva reunește societățile ZENTIVA SA, Labormed-Pharma SA, Labormed Pharma Trading (fost Alvogen România), Be Well Pharma și Solacium Pharma, cel din urmă fiind distribuitor de suplimente, dispozitive medicale și OTCuri. Grupul este un furnizor de medicamente generice în peste 15 arii terapeutice, între care terapia durerii, urologie, gastroenterologie, reumatologie, dar și arii strategice precum oncologie, cardiovascular, diabet, respirator și OTC-uri.
În 2022, Zentiva România a fost certificată ca Top Employer 2022 de către prestigioasa companie Top Employer Institute.