Asociația Blondie: 3 ani și 400 de copii transportați în străinătate pentru tratamente

0

În ultimii trei ani, Asociația Blondie a organizat 144 de zboruri medicale în regim de ambulanță aeriană, transportând 400 de persoane cu afecțiuni grave, în mare majoritate copii care urmau să primească tratamente indisponibile în România.

„Transportăm cele mai grave cazuri medicale – boli rare, boli genetice, afecțiuni oncologice, renale, pulmonare, neurologice, malformații cardiace complexe. Nu am refuzat niciun caz care a ajuns la noi”, a precizat Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie.

În România, în fiecare zi, două persoane află că boala de care suferă nu poate fi tratată în țară. Tratamentul într-o clinică din străinătate este decontat prin formularul E112, dar transportul până acolo, nu. În lipsa unei soluții, pacienții care nu își pot permite costul zborului, încearcă, cu riscuri mari, să ajungă la spitalele din afara țării cu zboruri de linie. Cei mai mulți, însă, mor.

„Blondie a fost salvarea noastră în pandemie. Când toate liniile aeriene erau închise, noi am făcut transporturi cu Blondie. Altfel nu s-au mai putut face. La început părea că a fost ceva intermitent, o întâmplare, dar apoi, când am văzut că s-au împlinit o sută de zboruri, 144 chiar, și când am numărat câți copii au fost transportați, mi-am dat seama ce lucru extraordinar face Blondie. De fapt, Blondie a fost salvarea acestor copii! Sunt puțini care înțeleg lucrul ăsta!”, a explicat dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul M.S. Curie.

Un zbor medical costă între 20-30.000€, dar poate ajunge și la 50.000€.

„Tarom ne este partener din primul an, ne pune la dispoziție prompt și cu discounturi semnificative avioane mari, ceea ce se traduce prin posibilitatea de a transporta mai mulți copii la un singur drum, dar și prin oportunitatea de a ne întoarce cu alte cazuri medicale. Probabil 70% din zboruri au fost cu ei și vreau să le mulțumesc pentru ajutor”, a menționat Adelina Toncean.

Obiectiv: Achiziția unui avion – ambulanță aeriană

„Cu 1.500.000 € achiziționăm un avion și îl dotăm cu toate echipamentele medicale necesare. Creăm astfel primul serviciu de ambulanță aeriană din România, un serviciu extrem de necesar. Fiecare caz care ajunge la noi, fiecare copil pare că ne spune <Eu zbor sau mor!>. Vorbim de urgențe, de cazuri grave, care nu pot fi tratate în România. De pildă, duminică am transportat un copil de trei ani cu cancer de prostată. Clinica din Paris a crezut că am completat greșit actele, că era vorba de un bărbat de 30 ani și chiar și așa, tot era un caz prematur”, a afirmat Adelina Toncean.

Ambulanța aeriană preia bolnavi în stare critică și îi transportă de urgență către spitalul pregătit să îi primească, chiar dacă acesta este la o distanță mare. Aeronava ambulanță aeriană este ca ambulanța terestră, este dotată cu toate echipamentele medicale necesare fiecărei afecțiuni, are la bord o echipă de medici și asistente specializați să acorde îngrijire de urgență în aer și, mai ales, este gratuită – costul de transport pentru pacienți este zero.

Asociația Blondie a organizat zboruri umanitare în 16 țări, la 29 de clinici, 80% dintre pacienții transportați nu aveau împlinită vârsta de un an, iar cel mai mic copil transportat avea 3 zile. De asemenea, asociația a transportat 1.000 de copii orfani din Ucraina și a plătit peste 3,5 milioane de euro pentru aceste zboruri în ultimii trei ani.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.