Asociația Zetta: Două luni de operații pro bono de reconstrucție mamară

0

Româncele care au suferit de cancer mamar și care au nevoie de o operație de reconstrucție vor putea beneficia pro bono de aceasta în lunile noiembrie și decembrie, prin Asociația Zetta.

Medicii voluntari implicați în Asociația Zetta sunt majoritatea medicilor Spitalului Zetta, cel mai mare spital privat de chirurgie plastică din România, iar până acum au realizat peste 480 de intervenții pro bono. Dacă, de obicei, luna octombrie era rezervată pentru intervențiile pro bono de reconstrucție mamară, anul acesta, româncele vor beneficia de astfel de operații timp de două luni, în noiembrie și decembrie 2022. ”În România, doar 4% din pacientele cu cancer de sân au reconstrucție mamară! Suntem foarte, foarte departe de alte țări, de exemplu, în SUA 51% din toate pacientele cu cancer de sân în stadii eligibile pentru reconstrucție de sân fac această operație, iar în unele țări din Europa de Vest, 71% din paciente eligibile fac reconstrucție imediat”, remarcă Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă.

De altfel, ghidurile internaționale și studiile medicale subliniază importanța reconstrucției mamare imediate. ”Din păcate, în țara noastră reconstrucția imediată este mai degrabă o excepție, nu o normă, deși studiile psihologice arată că impactul benefic al reconstrucției de sân este enorm. Mai mult, impactul pierderii unui sân în urma mastectomiei este echivalent cu impactul pierderii unei rude de gradul I”, a afirmat Dr. Dragoș Zamfirescu.

Dr. Ina Petrescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, unul dintre medicii care an de an s-a implicat în campaniile Asociației Zetta, accentuează aspectul pozitiv pe care o astfel de intervenție îl are asupra psihicului pacientelor. ”După trauma aceasta pe care cancerul de sân o cauzează, la final, femeile își doresc să aibă un sân cât mai natural, să își poată recupera viața de dinainte și să aibă o calitate mai bună a vieții. Am avut paciente de 27 de ani, dar și de 71 de ani, așa că vârsta nu constituie o barieră, însă există unele restricții atunci când intervin obezitatea, bolile cronice dezechilibrate, fumatul sau boala avansată”, a menționat Dr. Ina Petrescu.

Beneficiarele intervențiilor pro bono oferite de Asociația Zetta sunt persoane cu situații sociale speciale, care îndeplinesc condițiile de încadrare în program, în funcție de veniturile totale ale familiei. Înscrierile se fac pe adresa contact@asociatiazetta.ro, până la data de 4 noiembrie 2022. Vor fi selectate doar pacientele care se încadrează și în criteriile oncologice și medicale de siguranță a realizării unei reconstrucții mamare. Toate candidatele vor fi primite în cadrul unei consultații interdisciplinare de chirurgie plastică, oncologie și anestezie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.