Asociațiile de pacienți, nemulțumite de timpul de expunere acordat la dezbaterea privind prețul medicamentelor

0

medications-257359_1920Cele mai importante alianțe de organizații de pacienți din România au participat miercuri, 19 octombrie, la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătații cu privire la noua metodologie de calcul a prețurilor medicamentelor, timpul alocat pentru expunere fiind de doar trei minute, se arată într-un comunicat de presă.

”Realitatea celor 3 minute alocate pentru a ne apăra dreptul la viață, prin acces la tratament, ne-a pus în imposibilitatea susținerii tuturor argumentelor în favoarea pacienților și nevoilor lor”, menționează reprezentanții pacienților (Alianța Pacienților Cronici din România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Asociația Transplantaților din România).

Noua metodologie de calcul al prețurilor nu este susținută de asociațiile de pacienți pentru că toate reducerile de prețuri la medicamente de până acum au dus la retragerea a peste 1500 de medicamente din farmacii, pentru că medicamentele sunt reexportate și nu se găsesc în farmaciile din România. Așadar, restricționarea accesului la tratament încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, garantat prin Constituție, subliniază reprezentanții pacienților.

Speranța de viață în România este de 59 de ani, cea mai scăzută din Europa, cauzată de politicile greșite de sănătate de până acum. Asociațiile de pacienți solicită retragerea acestei propuneri de metodologie de calcul a prețurilor și discutarea celor mai bune soluții cu pacienții, care sunt categoria cea mai afectată de această propunere de Hotărâre de Guvern privind modalitatea de calcul a prețurilor medicamentelor de uz uman.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.