Boiron, aniversare la 90 de ani

0

Compania franceză Boiron, producător de medicamente homeopatice, a aniversat frumoasa vârstă de 90 de ani. În iunie 1932, doi frați gemeni, farmaciștii Jean și Henri Boiron, demarau o afacere de familie care avea să atingă în 2021 venerabila cifră de afaceri de 455 milioane dolari, 52% din aceasta fiind realizată în Franța. Michele Boiron, farmacist, fiica lui Jean Boiron, spune că principalele trei elemente care au marcat istoria companiei sunt “hotărârea neclinitiă a fondatorilor”, “șefi ai promoțiilor lor de farmaciști, absolvenți de științe și pasionați de sănătate”, o istorie de familie în slujba companiei, condusă de frații Christian și Thierry Boiron, precum și angajamentul întregului personal.

Principalele momente care au marcat istoria companiei sunt înființarea Laboratorului Central Homeopatic al Franței, la Paris, în 1932, crearea în anul următor a celui de la Lyon, înregistrarea medicamentului homeopatic în farmacopeea franceză, în 1965, după ani în care frații Boiron au perfecționat tehnicile pentru a îmbunătăți procesul de fabricație, crearea primei unități de producție, la Lyon, mutarea companiei de la Paris la Lyon, în 1974, deschiderea unor noi unități de producție în Franța, în 1995 și 2004, iar de dată mai recentă instalarea companiei la Messimy, o localitate mică din S-E Franței, pe un teren de 32 ha. În 2021 compania a deschis a 23-a filială, în China, și a primit 233 de app-uri în întreaga lume.

Procesul de producție presupune producerea tincturilor mamă, din sușe diverse – vegetale, minerale, chimice și animale – realizarea diluțiilor, prin tehnica dinamizării automate în atmosferă controlată, fabricarea unor granule cu porozitate echilibrată și capacitate mare de retenție (un brevet a companiei obținut în 1972), și un sistem original de triplă impregnare. Micropulverizările și uscarea succesivă asigură distribuția diluției pe granule și globule. Din 2019, compania este condusă de Valerie Lorentz-Poinsot, director general, familia Boiron deținând 68% din acțiuni.

Compania este prezentă în aproape 50 de țări, are două unități de producție în Franța, o platformă logistică, un laborator de cercetare integrat și a înregistrat 153 de milioane de tuburi vândute în întreaga lume.

Un studiu făcut de IQVIA în 2021 arăta că 45.000 de medici generaliști din Franța prescriu produse homeopatice, precum și 78% dintre moașe, iar în ultimii doi ani 54% dintre francezi au recurs la homeopatie pentru a se trata. Cifre apropiate sunt și la noi, conform unui studiu realizat în 2020 pe un eșantion reprezentativ, a declarat Silvia Măinescu, director general România, iat date mai detaliate a oferit Mihaela Navrea, marketing manager Boiron România.

La evenimentul care a marcat aniversarea la București au fost prezenți Dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, președintele ANMDM, Dr. Raluca Ghionaru, medic de familie, sportiva Ana Maria Popescu și Andreea Raicu, promotoare a unui stil de viață sănătos.

Compania are în România un portofoliu de 17 medicamente, alte două lansări fiind programate în viitorul apropiat.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.