Caravană de screening: Un român din trei cu suspiciuni oncologice refuză să continue investigațiile medicale

0

Din 156 de pacienți depistați cu suspiciuni oncologice la ediția 2022 a caravanei rurale „Nu am făcut destul”, 51 au refuzat continuarea investigațiilor medicale, aproximativ un pacient din trei, ceea ce semnalează nevoia de educație medicală și de programe de screening în România.

Caravana „Nu am făcut destul” organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), ajunsă la a noua ediție, s-a desfășurat în perioada septembrie-noiembrie în opt localități rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital (Brăduleț, Corbeni și Ștefan cel Mare – Argeș; Brănești – Dâmbovița; Teșila – Prahova; Hotarele, Izvoarele – Giurgiu și Periș – Ilfov).

O echipă de medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare au mers în aceste comune (trei vizite pentru fiecare localitate) și au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, PSA), analize de urină (urocultură și sumar de urină), măsurarea glicemiei (instant și din sânge venos), tensiunii, greutății, înălțimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic și dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.

„Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar (mamografii și biopsii pentru cancerul mamar, consult dermatologic, dermatoscopii și biopsii pentru cancerele de piele, consult urologic cu ecografie pentru cancerul renal și urotelial), dar și programări la clinicile cele mai apropiate. După ce am fost în sate, am dat peste 300 de telefoane și mesaje în această campanie, i-am programat, le-am dat telefoane să le aducem aminte de programări, i-am reprogramat uneori, i-am navigat prin sistemul de sănătate și chiar le-am dat indicații rutiere prin telefon, dat fiind că pacienții vin din rural și clinicile sunt în orașe, iar dacă nu aveau posibilitatea să ajungă la spital, le-am asigurat și transportul, gratuit. Cu toate astea, un pacient din trei a refuzat din start să continue investigațiile, iar alții au renunțat pe parcurs – au mers la prima investigație suplimentară, dar nu și la următoarea”, a menționat Cezar Irimia, președintele FABC.

În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.136 de persoane (77% femei, 23% bărbați). Cel mai mare procent (47%) a fost la categoria de vârstă 50-69 ani.

71% dintre cei prezenți suferă de obezitate sau au exces ponderal, iar 20% și-au făcut analizele de sânge anul acesta. Mai mult de jumătate (52%) dintre cei testați au avut valori anormale la analizele de sânge. Majoritatea celor testați au fost depistați cu dislipidemie. Trei din patru aveau valori crescute ale LDL-colesterolului și 50% aveau colesterolul total dincolo de valorile normale. Aproximativ 25% dintre cei testați aveau valori modificate ale glicemiei, ceea ce sugerează fie un diabet slab controlat, fie depistarea diabetului. În plus, 8% aveau o infecție urinară, 18% prezentau valori crescute ale marker-ului de inflamație și modificări specifice pe hemogramă, aproximativ 4% aveau deficit de fier.

Au fost efectuate 787 de ecografii mamare și 63 de mamografii, s-a depistat un caz de cancer mamar și încă o suspiciune mare, cu recomandare de biopsie. Dintre femeile prezente, 71% nu și-au făcut niciodată o ecografie mamară și 45% nu și-au făcut niciodată autopalpare sau nu au putut să spună când au făcut-o ultima dată.

Pentru depistarea cancerului renal, urotelial și de prostată, s-au realizat 671 ecografii și 256 teste PSA: 8% dintre bărbații testați au valori crescute ale PSA și necesită investigații suplimentare în vederea stabilirii unui diagnostic, iar 4% au valori modificate ale ureei și creatininei și necesită investigații suplimentare pentru evaluarea funcției renale.

În cadrul caravanei au fost investigate și cancerele de piele, pentru care au fost realizate 625 de dermatoscopii, indicând șapte suspiciuni de carcinom bazocelular, identificate de ambii medici dermatologi – din caravană și de la controlul suplimentar. Niciunul dintre cei șapte pacienți nu a vrut să își facă biopsia.

Costul aproximativ al investigațiilor realizate în caravană a fost de 1.110 lei de persoană, iar costul investigațiilor suplimentare a fost de 700 lei de persoană.

Pe lângă testările medicale gratuite, caravana a avut și o importantă componentă educațională. Medicii au discutat cu pacienții despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, cei prezenți au primit pliante și broșuri informative și au fost proiectate video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, cu ajutorul unor mulaje care reproduc sâni sănătoși și sâni cu tumori maligne și benigne, femeile au învățat cum să își palpeze sânii.

Pe parcursul celor nouă ediții, caravana „Nu am făcut destul” a testat peste 9.600 de persoane din localități rurale din toată țara, cu implicarea a peste 550 de medici, asistente, studenți, voluntari. Și numai în ultimii cinci ani, în timpul caravanei au fost diagnosticate opt femei cu cancer mamar și 13 persoane cu cancere de piele.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.