Cea mai frecventă formă de boală cronică – afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice

0

reumatismAproximativ 30% din populația adultă a Europei suferă de boli reumatice, iar 50% din populație prezintă o formă de durere musculo-scheletică, arată studiile, potrivit unui comunicat de presă al Ligii Române contra Reumatismului. Peste 200 de afecţiuni sunt incluse în această grupă de boli, care este principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

În România, au fost înregistraţi peste 5.000 de pacienți cu artrită reumatoidă, aproximativ 3.000 cu spondilartrite și 1.000 cu artropatie psoriazică, ţara noastră având astfel unul dintre cele mai puternice registre de boli reumatice din această parte a Europei, înființat în 2013. Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 40 – 50 de ani.

„Conform unui studiu recent, aproximativ 143.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă. Costurile totale ale poliartritei reumatoide sunt estimate la aproximativ 619 milioane euro pe an. Diagnosticul precoce și aplicarea timpurie a tratamentului au rol major în reducerea cheltuielilor directe, indirecte și intangibile ale bolilor reumatice și musculo-scheletice, pentru menținerea sănătății forței de muncă”,  a explicat Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președinte, Liga Română contra Reumatismului.

Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi. Cel mai adesea, boala debutează înaintea vârstei de 30 de ani.

„CNAS decontează terapiile biologice pentru poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă şi artrita idiopatică juvenilă, aproximativ 38.000 de pacienți. CNAS susține anual 68 – 70 milioane de euro pentru tratamentul pacienților cu artrite. În primul semestru din 2016 a fost alocată suma de 34 milioane de euro”, a spus Dr. Oana Costan, Director direcția Programe Curative, Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice şi musculo-scheletice, ca urmare a unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie al acestora.

 „Trebuie să ne concentrăm asupra capacității de muncă, nu a incapacității și să tratăm cât mai devreme pacienții. Bolile inflamatorii reumatice, precum poliartrita reumatoidă, spondiloartritele, artropatia psoriazică au o prevalență de 3% din populație, aproximativ 600.000 de români. Bolile reumatice au un impact economic masiv asupra calității vieții pacienților. Netratate împiedică desfășurarea activității zilnice, scad capacitatea de muncă, induc absenteismul crescut, pensionări premature și costuri indirecte masive. În România, 38% din pacienții cu poliartrită reumatoidă se pensionează prematur, în timp ce pacienții cu spondilită anchilozantă se pensionează în primii 15 ani de evoluție a bolii”, a menționat Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președinte, Societatea Română de Reumatologie.

Rata şomajului la nivelul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletice, de trei ori mai mare decât cea a populației generale

Bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Deoarece capacitatea de muncă este afectată semnificativ, rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletice este de trei ori mai mare decât cea a populației generale.  Statisticile arată, de asemenea, că aceste boli reprezintă cea mai frecventă cauză de durere severă cronică şi deficit locomotor. Aproximativ 10% din populaţie prezintă, din cauza acestor afecţiuni, un grad de handicap locomotor. Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatice creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii.

În Europa, bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează peste 120 de milioane de persoane şi au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate şi al celui economico-social, determinând aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate.

Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adică un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncă, din cauza bolilor reumatice şi musculo-scheletice, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.