Dermatita atopică afectează unul din cinci copii

0

Unul din cinci copii și unul din 10 adulți sunt afectați de dermatita atopică, arată datele specialiștilor comunicate de Asociația Română de Educație în Alergii (AREA). Pe 14 septembrie 2023 s-a sărbătorit la nivel mondial Ziua Dermatitei Atopice, iar conștientizarea acestui flagel ar putea contribui la îmbunătățirea vieții a milioane de persoane.

Cu acest prilej, AREA, Asociația Credu și Asociația “Din grijă pentru copii” au lansat campania “ȘI DACĂ AI ȘTI”, pentru creșterea gradului de conștientizare a impactului fizic și emoțional al acestei boli.

“Unul din 5 copii și unul din 10 adulți are dermatită atopică. Dintre aceștia, 85% nu dorm noaptea, pentru că se scarpină neîncetat, și în consecință lipsesc de la școală, de la serviciu, au risc de a subperforma sau de a-și pierde locurile de muncă”, declară Dr. Diana Plăcintescu, medic dermatolog.

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie care provoacă mâncărimi cronice, uscăciune, erupții cutanate, bășici și infecții ale pielii.

Bariera cutanată imperfectă permite trecerea alergenilor prin epiderm și activarea excesivă a sistemului imunitar și poate declanșa o reacție inflamatorie la nivelul pielii, rezultând în simptomele caracteristice dermatitei atopice.

Ritualul zilnic complex de îngrijire a unui copil cu eczemă atopică poate afecta relațiile personale, poate scădea funcționarea psihosocială, poate aduce pierderi de somn pentru membrii familiei și un sentiment de neputință în a face față suferinței zilnice a copilului.

“În managementul dermatitei atopice, pe lângă verificarea bolii în sine, se vor verifica și celelalte boli alergice care coexistă, într-o strategie complexă. Dacă se va îmbunătăți starea pielii, de cele mai multe ori se constată că și celelalte afecțiuni se îmbunătățesc odată cu ea, cel puțin într-o oarecare măsură, lucru valabil și invers”, spune Dr. Adriana Nicolae, medic specialist în alergologie.

În cadrul campaniei, pe 23 septembrie are loc Congresul Pacienților Atopici, care reunește experți din dermatologie, alergologie, psihiatrie și nutriție, pentru a trece în revistă toate noutățile legate de managementul acestei boli.

Dermatita atopică este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii, la nivel mondial afectează până la 20% din toți copiii și 10% din adulți.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.