Distribuitorii de medicamente cer ca şi producătorii să se conformeze obligaţiei de serviciu public

0

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că pentru a-şi putea îndeplini Obligaţia de Serviciu Public care este stipulată în legea sănătăţii – respectiv să asigure medicamentele necesare pacienţilor români în cantităţile adecvate şi la timp – trebuie ca prin lege această obligaţie să fie impusă şi producătorilor de medicamente.

“Pentru ca această obligaţie să fie eficient îndeplinită, distribuitorii şi farmaciile au nevoie însă de sprijinul producătorilor farmaceutici, care să furnizeze în mod adecvat şi continuu distribuitorilor farmaceutici medicamentele necesare pieţei interne”, a spus Rene Jenny, preşedintele Asociaţiei Europene a Distribuitorilor Farmaceutici (GIRP), organizaţie din care face parte ADRFR.

Potrivit lui Robert Popescu, preşedintele ADRFR şi CEO A&D Pharma, Obligaţia de Serviciu Public ar urma să fie introdusă şi pentru producătorii de medicamente. “Art 788 din legea 95 spune că distribuitorii trebuie să se asigure că există stocuri suficiente pentru a onora orice comandă. În ultimii ani au apărut probleme de aprovizionare, unele pentru medicamente care pun în pericol viaţa pacienţilor – în cancer, HIV, etc. ADRFR a militat pentru a întări prevederile astfel încât distribuitorii şi producătorii să aibă obligaţii explicite şi să existe sancţiuni pentru cei care ignoră aceste obligaţii”, a spus Robert Popescu.

O altă modificare care ar urma să fie introdusă este legată de suspendarea autorizaţiilor de distribuţie angro pentru farmacii, în condiţiile în care, potrivit reprezentanţilor ADRFR, o mare parte din exportul paralel de medicamente care punea probleme în aprovizionarea pacienţilor români se desfăşura prin acest canal. Potrivit lui Iulian Tradafir, vicepreşedinte ADRFR, în România există 450 de licenţe angro şi numai 28 dintre ele aparţin membrilor ADRFR, prin care se derulează trei sferturi din piaţa de medicamente din România.

Membrii ADRFR distribuie în România 25.000 de produse farmaceutice şi parafarmaceutice în 4500 de farmacii, având o cifră de afaceri cumulată de 1,8 miliarde de euro.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.