Bugetul pentru servicii stomatologice, la jumătate

0

Colegiul Medicilor Stomatologi din România își exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologic, în contextul în care suntem pe ultimul loc în Europa în domeniul sănătății orale

În 2024, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad, în total, cu 50%, ca urmare a Legii 421/2023, partea I, publicată în Monitorul Oficial în 29 decembrie anul trecut, precum și prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei.

Reducerea bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală va adânci și mai mult decalajul dintre România și Uniunea Europeană, țară noastră situându-se deja pe penultimul loc în UE în ceea ce privește numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0.3 vizite per capita, vs. 0.9% vizite, media europeană.

Colegiul Medicilor Stomatologi reiterează importanța susținerii programelor de prevenție, atât pentru îmbunătățirea stării sănătății orale a românilor, cât și pentru economisirea fondurilor publice, în contextul în care costul tratării afecțiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecțiunilor stomatologice avansate.

CMSR reiterează angajamentul de a sprijini eforturile autorităților publice în protejarea stării de sănătate a românilor, accentuând importanța dialogului și a dezbaterilor constructive, cu participarea tuturor părților implicate în oferirea de servicii de sănătate.

În acest sens, reactualizăm în mod public solicitarea din data de 22 decembrie 2023, transmisă domnului Cristian Celea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, privind desemnarea unui grup de lucru comun care să identifice soluțiile prin care sănătatea orală a românilor să poată fi îmbunătățită.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.