Intervenții ortopedice de protezare cu robot Mako, la Ponderas

0

În cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a rețelei de sănătate Regina Maria, se pot face intervenții robotice de protezare ortopedică robotică cu ajutorul primului asemenea echipament din Europa Centrală și de Est. Lansat în 2016 în Statele Unite, robotul Mako este destinat intervențiilor chirurgicale ortopedice pentru implantarea de proteze personalizate de șold și de genunchi.

“Pentru că utilizează un model virtual 3D, robotul ne permite preoperator să dezvoltăm un plan chirurgical personalizat pentru fiecare pacient. În timpul operației, planul inițial este reverificat computerizat și poate fi ajustat, în timp ce brațul robotizat permite execuția medicală ideală”, a declarat Dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, Doctor în Ştiinţe Medicale, Coordonatorul Secției de Ortopedie și Traumatologie sportivă din Ponderas Academic Hospital.

Cu ajutorul acestui sistem chirurgical de ultimă generație, intervențiile ortopedice se vor realiza minim-invaziv, cu o recuperare mai facilă și mai rapidă. Bazându-se pe modelarea 3D a anatomiei osoase, specialiștii vor putea face un plan chirurgical personalizat pentru a identifica dimensiunea, orientarea și alinierea implantului, pe baza anatomiei unice a fiecărui pacient. Totodată, robotul oferă flexibilitate și planului chirurgical intraoperator, permițând execuția cu cea mai mare precizie a rezecției osoase.

Studiile arată că înlocuirea parțială a genunchiului utilizând un braț robotizat este de două până la trei ori mai exactă, în comparație cu procedurile clasice manuale. Rezultatele sunt mult mai bune, sângerarea din timpul intervenției chirurgicale redusă, iar durata de spitalizare și de recuperare mult mai scăzută. Dr. Vlad Predescu este primul specialist din România care a primit certificarea pentru a putea realiza intervenții chirurgicale cu ajutorul acestui tip de robot.

“Suntem încântați să aducem, în premieră pentru România, dar și în această parte a Europei, această tehnologie robotizată extrem de avansată. Ținând cont de evoluția pandemiei cu coronavirus, am luat măsuri de siguranță excepționale pentru asigurarea serviciilor medicale în siguranță, dar și pentru protejarea pacienților și a personalului medical. Printre aceste măsuri se află testarea tuturor pacienților internați în spital și testarea periodică a întregului personal medical, precum și implementarea unor reguli, protocoale și circuite riguroase”, a declarat Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical Ponderas. El a subliniat că spitalul a rămas deschis pe tot timpul pandemiei.

Spitalul Ponderas are 6 acreditări internaționale, între care în chirurgia minim-invazivă, bariatrică și de colon. Unitatea spitalicească are 250 de paturi, 50 de cabinete medicale, 12 săli de operație. Echipa medicală este formată din 250 de doctori și 270 asistenți, care au realizat în decursul timpului peste 30.000 de intervenții chirurgicale minim invazive, peste 1.100 intervenții robotice și 8.600 de intervenții bariatrice.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.