Jumătate din populația de peste 60 de ani suferă de cataractă

0

Jumătate din românii de peste 60 de ani suferă de cataractă, boală asociată cu îmbătrânirea, dar reversibilă prin înlocuirea cristalinului opacifiat. Operația de cataractă este cea mai frecventă din Uniunea Europeană, 4,2 milioane annual, rata sa de succes fiind de 90%. Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă și Societatea Română de Oftalmologie au lansat recent campania de informare “Vezi diferența!”, despre simptomele, riscurile și soluțiile disponibile la acest moment.

Potrivit OMS, unul din doi vârstnici este afectat de cataractă. Este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri), are un impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale (riscul de fractură de șold crește cu 24%, 31% dintre pacienții programați pentru operație au suferit căderi în perioada de dinainte, 50% dintre pacienți renunță la condus), este frecvent asociată cu depresia.

Un studiu realizat în 2017 în 12 țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa arată că doi din trei români de peste 60 de ani știu foarte puține despre cataractă. Persoanele intervievate care nu se operaseră de cataractă au identificat vederea încețoșată ca fiind principalul simptom (79%), iar dificultatea de a vedea noaptea, culorile șterse sau cu o nuanță gălbuie, durerile oculare și vederea dublă au fost simptome identificate de 10 – 20% dintre respondenți.

Stidiul a mai arătat că 70% dintre români nu se duc la control o dată pe an, cum e recomandat, iar 30% se duc doar dacă apar probleme. 80% dintre respondenți știau că operația de cataractă este un tratament posibil, dar foarte puțini au menționat și alte opțiuni (picături pentru ochi, vitamine, schimbarea ochelarilor). 66% dintre respondenți nu știau că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii. În acest moment, există și cristaline torice, care corectează astigmatismul (70% dintre pacienții cu cataractă suferă și de asigmatism), precum și cristaline trifocale, care oferă independență față de ochelari în proporție de 96%. Statisticile arată că peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de prezbiopie.

Dintre cei operați, 68% dintre pacienți au spus că discuția cu medicul specialist i-a ajutat să ia decizia de a se opera, 64% că nu au fost informați și asupra tratamentelor avansate de corectare a astigmatismului și/sau prezbiopiei, în timp ce 93% ar aloca mai mulți bani pentru operație dacă ar putea corecta și alte probleme, precum astigmatismul și prezbiopia. După operație, toți pacienții au apreciat că li s-a îmbunătățit calitatea vieții, iar 88% au apreciat că și-au revenit foarte repede.

94.000 de operații de cataractă anual, jumătate în privat

În România se fac anual 94.000 de operații de cataractă, aproape 50.000 în clinici private. Avem 75 de spitale cu departament de oftalmologie și 86 de clinici private cu bloc operator de oftalmologie. În România sunt înregistrați 1200 de oftalmologi, din care 260 chirurgi.

Valoarea compensată de CNAS pentru un cristalin este de 284 de lei, în limita fondurilor disponibile, indiferent de tipul acestuia. În clinicile private costul operației este cuprins între 1500 și 5500 lei.

Unele afecțiuni medicale cresc riscul de dezvoltare a cataractei – diabetul zaharat, hipertensiunea arterial, obezitatea. Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung.

Studiul a fost realizat în 2017, pe 3,25% dintre românii de peste 60 de ani (22,47% din populația României). Din cele 427 de persoane intervievate, 50 făcuseră deja operația de cataractă. Cele 12 țări în care s-a realizat studiul sunt Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia, Suedia, Polonia, Rusia, Turcia, Egipt și România.

Campania este realizată de Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă, împreună cu Societatea Română de Oftalmologie, cu sprijinul ALCON.

cifra

4,2 milioane de operații de cataractă, realizate anual în UE

operația de cataractă, cea mai frecventă în UE

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.