Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a organizat recent prima ediție a Galei COPAC, acordând premii celor mai bune proiecte din domeniul sănătății, personalităților medicale care s-au distins pe parcursul ultimului an și jurnaliștilor. La fiecare categorie au existat două premii: al juriului și al publicului.
Premiul juriului pentru Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact a fost acordat Alianței Naționale pentru Boli Rare România. Rodica Molnar – Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș și Dragoș Zaharia – Asociația SPEROMAX Alba au fost considerați cei mai buni lideri ONG. Premiul pentru cel mai implicat medic a fost acordat Dr. Mariana Mărdărescu, iar Prof. dr. Simona Rednic a primit Premiul pentru cel mai bun medic communicator. Diana Brâncuș – TVR și Marilena Frâncu – Radio România Actualități au primit premiul juriului pentru Jurnalism de sănătate.
Proiectul H-ALERT, al Institutului Național de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” a fost considerat cel mai bun proiect implementat de un manager de spital, în timp ce Campania cea mai bună în sănătate a fost Caravana pentru medici, a Asociației Caravana pentru medici. Premiul pentru Inovație în sprijinul pacienților a fost acordat inițiativei Telemedicina pentru copilul insulinodependent – Asociația Sprijin pentru Diabet.
Premiile Publicului au fost acordate în urma a două săptămâni de vot pe site-ul www.gala2016.copac, unde s-au înregistrat 28.000 de voturi și aproape 100.000 de vizitatori unici.
Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact a fost oferit de public taberei O rază de speranță, a Asociației Împreună pentru o rază de speranță. Daniela Bololoi, Asociația Help Autism a fost considerată de public drept cel mai bun lider ONG. Medicul cel mai implicat a fost Dr. Carmen Pantiș, iar medicul cu cele mai bune abilități de comunicare, Dr. Alina Tănase. Premiul pentru Jurnalism de sănătate a fost primit de Arina Moldovan – Revista MedFarm.
Cel mai bun proiect implementat de un manager de spital a fost votat ”Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelență specializate în diagnosticul prenatal al malformațiilor fetale în regiunea Timișoara-Vârșeț”, inițiat de Spitalul Municipal Timișoara. Distincția Cea mai bună campanie în sănătate a revenit Ascotid Trail Race, a Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș. Premiul pentru Inovație în sprijinul pacienților a fost acordat Programului Aderrio, al Asociației Române pentru Promovarea Sănătății și Totem Communication. Un premiu special acordat de organizatori a mers spre Spitalul de recuperare Polaris medical din Cluj Napoca.
Juriul a fost format din: Conf. Dr. Diana Păun, Consilier de Stat, Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale; Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii SUA la București; Dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate; Conf. Dr. Daniela Moșoiu, directorul Fundației Hospice Casa Speranței; Dáné Erzsebet, adjunctul al Avocatului Poporului pentru domeniul – drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale.; dr. Silvia Asandi este Directorul General al Fundatiei Romanian Angel Appeal; Eduard Petrescu, coordonator programe UNICEF.
Gala COPAC, găzduită de Teatrul Național din București, a cuprins și două momente artistice special oferite de Robert Kalman, balerin al Operei Române din Cluj și pacient cu poliartrită reumatoidă și Cristian Ungureanu, pacient cu hemofilie.