Laureații primei ediții a galei COPAC

0

trophies-710169_1920Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a organizat recent prima ediție a Galei COPAC, acordând premii celor mai bune proiecte din domeniul sănătății, personalităților medicale care s-au distins pe parcursul ultimului an și jurnaliștilor. La fiecare categorie au existat două premii: al juriului și al publicului.

Premiul juriului pentru Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact a fost acordat Alianței Naționale pentru Boli Rare România. Rodica Molnar – Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș și Dragoș Zaharia – Asociația SPEROMAX Alba au fost considerați cei mai buni lideri ONG. Premiul pentru cel mai implicat medic a fost acordat Dr. Mariana Mărdărescu, iar Prof. dr. Simona Rednic a primit Premiul pentru cel mai bun medic communicator. Diana Brâncuș – TVR și Marilena Frâncu – Radio România Actualități au primit premiul juriului pentru Jurnalism de sănătate.

Proiectul H-ALERT, al Institutului Național de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” a fost considerat cel mai bun proiect implementat de un manager de spital, în timp ce Campania cea mai bună în sănătate a fost Caravana pentru medici, a Asociației Caravana pentru medici. Premiul pentru Inovație în sprijinul pacienților  a fost acordat inițiativei Telemedicina pentru copilul insulinodependent – Asociația Sprijin pentru Diabet.

Premiile Publicului au fost acordate în urma a două săptămâni de vot pe site-ul www.gala2016.copac, unde s-au înregistrat 28.000 de voturi și aproape 100.000 de vizitatori unici.

Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact a fost oferit de public taberei O rază de speranță, a Asociației Împreună pentru o rază de speranță. Daniela Bololoi, Asociația Help Autism a fost considerată de public drept cel mai bun lider ONG. Medicul cel mai implicat a fost Dr. Carmen Pantiș, iar medicul cu cele mai bune abilități de comunicare, Dr. Alina Tănase. Premiul pentru Jurnalism de sănătate a fost primit de Arina Moldovan – Revista MedFarm.

Cel mai bun proiect implementat de un manager de spital a fost votat ”Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelență specializate în diagnosticul prenatal al malformațiilor fetale în regiunea Timișoara-Vârșeț”, inițiat de Spitalul Municipal Timișoara. Distincția Cea mai bună campanie în sănătate a revenit Ascotid Trail Race, a Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș. Premiul pentru Inovație în sprijinul pacienților a fost acordat Programului Aderrio, al Asociației Române pentru Promovarea Sănătății și Totem Communication. Un premiu special acordat de organizatori a mers spre Spitalul de recuperare Polaris medical din Cluj Napoca.

Juriul a fost format din: Conf. Dr. Diana Păun, Consilier de Stat, Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale; Dean Thompson, adjunctul șefului misiunii SUA la București; Dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate; Conf. Dr. Daniela Moșoiu, directorul Fundației Hospice Casa Speranței; Dáné Erzsebet, adjunctul al Avocatului Poporului pentru domeniul – drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale.; dr. Silvia Asandi este Directorul General al Fundatiei Romanian Angel Appeal; Eduard Petrescu, coordonator programe UNICEF.

Gala COPAC, găzduită de Teatrul Național din București, a cuprins și două momente artistice special oferite de Robert Kalman, balerin al Operei Române din Cluj și pacient cu poliartrită reumatoidă și Cristian Ungureanu, pacient cu hemofilie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.