Leziunile coloanei vertebrale afectează funcțiile organismului

0

spine-257870_1920Leziunile de la nivelul coloanei vertebrale pot afecta intregul organism, iar în funcție de organele la care apar probleme sau dureri se poate stabili care porțiuni din coloana vertebrala sunt lezate, susțin medicii specialiști in ortopedie si traumatologie.

“Măduva spinării este singurul canal de transmitere a impulsurilor de la și către creier, pentru toate funcțiile corpului, iar sistemul nervos controlează și coordonează toate organele și structurile corpului uman. ”Orice mică modificare apărută la nivelul vertebrelor sau discurilor intervertebrale, dar mai ales leziunile importante care apar în cazul herniei de disc, pot cauza iritații ale sistemului, cu efect direct asupra structurilor corespondente, organelor și funcțiilor din zona respectivă. Așa se explică faptul că, de foarte multe ori, tratamentul aplicat zonelor dureroase este ineficient și durerile continuă până când este remediată problema de bază, apărută la nivelul coloanei vertebrale. De multe ori, oamenii nu se gândesc să-și verifice coloana vertebrală și să trateze leziunile apărute la nivelul acesteia, pentru că nu acolo îi doare”, subliniază dr. Ahmad Rawachdeh, ortoped în cadrul clinicii de vertebrologie Bio Ortoclinic, Bucureşti.

De exemplu, vertebrele cervicale cuprinse între C1 și C7 sunt responsabile de partea superioară a corpului, iar printre efectele leziunilor la nivelul acestor vertebre se numără cefalee, insomnie, migrene,  probleme ale ochilor, surditate, otalgii, cauze ale orbirii, strabism;- nevralgii neuritem, acnee sau coșuri, eczeme;- febră de fân , pierderea auzului, adenoizi;- laringite, răgușeală, probleme cu gâtul (usturimi sau amigdalită acută);- gât înțepenit, durere în braț (zona superioară), probleme tiroidiene.

Vertebrele cuprinse între T1 și T12 formează zona toracică a coloanei vertebrale și au legături cu majoritatea organelor interne, dar și cu sângele, glandele suprarenale și sunt responsabile de problemele articulare care apar. Leziunile vertebrelor toracice produc  astm, tuse, dificultăți respiratorii, dureri în zona corespunzătoare, probleme cu inima.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.