În cele mai multe zone ale țării lipsește rețeaua de suport medical și social la nivelul comunității, oamenii nu au unde să se adreseze pentru sfat și ajutor, astfel încât consultul medical este amânat, nu se stabilește un diagnostic și nu se inițiază tratamentul adecvat, a atras atenția Prof. Dr. Cătălina Tudose, Președintele Societății Române Alzheimer, în cadrul Conferinței Naționale Alzheimer, eveniment care se derulează în perioada 25-27 februarie la București. „În schimb, în momentele de criză determinate de tulburările grave de comportament din stadiile tardive ale demenței netratate, familia va exercita mari presiuni asupra sistemului medical solicitând spitalizare în servicii de urgență și tratamente intens sedative care sunt de altfel contraindicate în prezent de ghidurile terapeutice”, a adăugat Prof. Dr. Cătălina Tudose.
Ediția din acest an a evenimentului pune accentul pe nevoia de educație și informare a familiei pacientului cu boala Alzheimer. „Ne confruntăm cu nerecunoașterea simptomatologiei deteriorative cognitive, cu incapacitatea familiilor de a face față situației generate de stabilirea diagnosticului, a dificultăților de a se organiza pentru a îngriji persoana suferindă; pe scurt, tot mai frecvent ni se intâmplă să nu mai avem un partener autentic în îngrijirea pacientului, așa cum ar trebui să fie familia acestuia, iar acest lucru are repercusiuni foarte grave asupra calității relației terapeutice cu imposibilitatea realizării unei alianțe cu familia și având drept principală consecință scăderea dramatică a calității îngrijirii acordate pacientului”, a spus Prof. Dr. Cătălina Tudose.
Conferința Națională Alzheimer a cuprins o sesiune dedicată pacienților, membrilor de familie și publicului larg, structurată în 5 workshop-uri care au avut drept teme: nevoile pacienților cu demență și ale familiilor acestora, familia persoanei cu Alzheimer – între drepturi și responsabilități, competențele de îngrijire ale aparținătorilor persoanelor vârstnice cu demență, arhitectura în sprijinul pacienților cu demență, Cursul online ELMI (Enhancing Labour Market Integration of Elderly Family Carers through Skills Improving) – Competențe îmbunătățite și o șansă de calificare pentru îngrijitorii familiali ai persoanelor diagnosticate cu demență. În premieră, se va organiza o sesiune post-conferință, în localitatea Breaza, la o unitate modernă de îngrijire pentru vârstnici – Centrul Tangent Alzheimer Care, dedicată celor care doresc să afle mai multe despre managementul pacientului, dar și ultimele noutăți științifice.