Luna Sănătății Plămânilor

0

Specialiștii atrag atenția că tusea care persistă mai multe săptămâni și expectorația pot ascunde probleme grave de sănătate.

Noiembrie este Luna Sănătății Plămânilor, iar Societatea Română de Pneumologie subliniază, cu această ocazie, că depistarea timpurie a afecțiunilor pulmonare înseamnă creșterea speranței de viață.

„Ne dorim ca pacientul să ajungă din timp la medicul specialist deoarece în spatele unei probleme respiratorii se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viața în pericol. De aceea, în acest weekend, 18-20 noiembrie, Societatea Română de Pneumologie reia campaniile de spirometrii gratuite pe care obișnuia să le facă înainte de pandemie. Mai mult, SRP vine în sprijinul pacienților români cu site-ul www.casapneumologilor.ro, cu informații corecte, validate de medici, dar și cu o hartă unde poate fi localizat medicul pneumolog cel mai apropiat de pacient. Totodată, avem și un CALL CENTER 021 9904, unde pacienții pot suna în intervalul orar 9.00-17.30 ca să se programeze la consultații la pneumologii români”, a afirmat prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Păstrarea plămânilor sănătoși include evitarea țigărilor, a respirării aerului poluat sau a expunerii la substanțe chimice profesionale, menținerea unui stil de viață activ, vaccinarea antipneumococică, antigripală și anti-COVID, respectarea programărilor medicale și administrarea corectă a medicamentelor.

„Plămâni pentru o viață! Acesta este mesajul din acest an al tuturor celor care au grijă de pacienții cu BPOC. Afecțiunea trebuie depistată cât mai devreme, astfel încât viața pacienților cu BPOC să fie cât mai lungă și cât mai lipsită de complicații. BPOC înseamnă pierdere din funcția pulmonară. Plămâni pentru o viață: plămâni cu depistare precoce pentru BPOC, esențial pentru evoluția și prognosticul favorabil al acestor pacienți”, a adăugat prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a SRP.

Spirometria este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea funcției pulmonare, iar în cazul în care diagnosticul de astm, BPOC sau fibroză există deja, spirometria poate indica felul în care reacționează pacientul la tratament.

„Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune cronică cu un factor de risc major, fumatul, la care în ultimii ani se adaugă poluarea, dar la care nu trebuie neglijate nici alte contribuții precum țigara electronică și tutunul încălzit. Aceste oferte (tutunul și alte alternative) aduc noi provocări pentru pacientul cu BPOC și presupun noi strategii și noi consecințe”, a subliniat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele viitor al Societății Române de Pneumologie (2024 – 2026).

Țigările otrăvesc nu numai oamenii, ci și planeta – apa, solul, a menționat dr. Monica Marc, președinta Secțiunii de Tabacologie a SRP. ”Filtrele de țigări (mucurile) conțin cele mai toxice substanțe găsite în apă și este nevoie de aproximativ zece ani pentru ca un rest de țigară să se descompună, fapt ce duce la afectarea ecosistemului.”, a explicat aceasta.

Alegerea și declararea lunii noiembrie ca „Luna sănătății plămânilor” nu este deloc întâmplătoare, deoarece este și Luna de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, la care se adaugă și alte trei date importante: Ziua Mondială a Pneumoniei (12 nov.), Ziua Mondială a BPOC (17 nov.) și Ziua Națională fără Tutun (18 nov.).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.