Manager Naţional pentru fiecare Program de Sănătate

0

Programele Naţionale de Sănătate vor fi elaborate şi monitorizate de Ministerul Sănătăţii, iar pentru fiecare program va exista un manager naţional, a explicat Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prezent la Slatina pentru o dezbatere privind reforma în sănătate.

„Soluţia optimă, pe care am discutat-o şi cu Primul Ministru, dl. Victor Ponta, a fost de a aduna toate programele naţionale la Ministerul Sănătăţii din punct de vedere al elaborării, viziunii, urmăririi şi raportării. Managerul naţional pe fiecare program în parte va fi responsabil în totalitate de buna funcţionare a programului pe care îl va coordona. Am dorinţa, şi sper să reuşesc prin bugetul anului 2014, ca trei programe naţionale să devină etalon: programul de cancer, programul de transplant şi programul de diabet. Am acreditat prin Agenţia Naţională de Transplant foarte multe unităţi sanitare pentru prelevarea de organe, ceea ce va duce la creşterea numărului de transplanturi în anul viitor. Vom putea face mai multe transplanturi, cu costuri mult mai mici; într-un cuvânt, vom putea salva mult mai multe vieţi”, a declarat Eugen Nicolăescu.

În cadrul discuţiilor au fost prezentate principalele proiecte aflate în dezbatere publică: pachetul de servicii medicale de bază, proiectul pilot privind statutul spitalelor, salarizarea personalului medical, malpraxis, organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

La dezbatere au fost prezenţi medici de familie, medici de ambulator, reprezentanţi ai Colegiului judeţean al medicilor, ai Colegiului Farmaciştilor, manageri de spitale şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Ministrul Sănătăţii a reafirmat interesul central al reformei pentru întărirea prevenţiei şi a rolului medicului de familie în cadrul sistemului de sănătate, simultan cu creşterea finanţării pentru serviciile acordate pacienţilor.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.