Maraton de operații cardiace pediatrice la Sibiu

0

Zece copii cu anomalii cardiace din România și Republica Moldova vor putea duce o viață normală după ce au fost operați la începutul lunii iunie la Sibiu, în cadrul unui maraton caritabil de operații cardiace pediatrice, “Inimi Sănătoase pentru Copii”, derulat de Fundația Polisano cu sprijinul Medlife.

Antonia, 4 ani, și Patrick, 11 ani, au fost diagnosticați cu defect septal ventricular, David, 1 an, din Republica Moldova, cu canal atrio-ventricular comun, Natalia, 7 luni, cu tetralogia Fallot, iar Ionuț-Florin, 9 ani, cu defect septal atrial cu insuficiență cardiacă. Cei 10 copii operați au vârste cuprinse între 4 luni și 12 ani, fiind tratați la spitalul MedLife-Polisano de către o echipă mixtă de chirurgi din România și Anglia.  

“Am avut o săptămână bună, intervențiile au decurs foarte bine. Evoluția fiecărui copil este una favorabilă, recuperarea este rapidă, 9 dintre ei fiind deja externați. Acești copii se vor dezvolta foarte bine, vor fi sănătoși și vor duce o viață absolut normală. De peste 5 ani de zile, împreună cu alți medici din Anglia, vin cu mare bucurie în România să iau parte la această campanie, e cumva dorința de a reveni acasă, simt că îi datorez ceva țării din care am plecat și mă bucur când pot să vin aici și să redau speranța atâtor zeci de familii”, a declarat dr. Șerban Stoica, medic primar chirurgie cardiovasculară pediatrică, Spitalul Universitar din Bristol (Anglia).

Echipa medicală care s-a ocupat de cazurile copiilor bolnavi de inimă a fost compusă din medici din Bristol, București şi Sibiu care pot realiza intervenţii medicale complexe, de o cazuistică rar întâlnită. Dintre aceştia au făcut parte chirurgi cardiovasculari și ATI-ști – dr. Şerban Stoica, dr. Anca Mandache, dr. Felix Farcaș, dr. Ovidiu Lazăr, medici cardiologi și numeroase asistente din blocul operator şi terapie intensivă. Programul “Inimi sănătoase pentru copii” a fost demarat în 2015, iar până în prezent au fost operaţi peste 122 de copii din toată ţara. La finalul anului curent va mai avea loc o nouă serie de operaţii, pentru a le oferi o şansă la viaţă copiilor cu malformaţii cardiace grave. Cei care doresc să sprijine proiectul, pot găsi mai multe detalii pe site-ul fundației.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.