Medicii de familie: Incoerența legislativă, unul dintre motivele pentru care nu putem controla infecția cu SARS-CoV2

0

Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF) spune că unul dintre motivele pentru care pare că nu putem controla infecția cu virusul SARS-CoV 2 este incoerența legislativă, reglementările care se bat cap în cap și confuziile care fac ca legile să nu poată fi aplicate.

“După mai mult de patru luni de pandemie COVID-19 în România, după două luni de stare de urgență și două luni de stare de alertă, ne aflăm într-o situație alarmantă, inacceptabilă în ceea ce privește controlul răspândirii infecției cu SARS-CoV 2”, se arată într-un comunicat al SNMF.

Organizația profesională a medicilor de familie spune că sunt necesare de urgență acte normative subsecvente noii legi a pandemiei, specifice pentru COVID 19, care să lămurească situațiile confuze. “În toate aceste luni de urgență de sănătate publică, unele acte normative referitoare la controlul infecției cu SARS-Cov 2 au avut prevederi care s-au contrazis unele cu altele și care nu au putut fi implementate”, punctează SNMF.

Organizația spune că deși au semnalat permanent autorităților neconcordanțele și riscurile și au oferit și soluții, medicii de familie nu au fost consultați de autorități înainte de apariția legilor.

Organizația a specificat aspectele care trebuie lămurite cu prioritate:

  • parcursul pacienților pozitivi la testarea COVID și care nu ajung să fie izolați, conform legii;
  • pacienții COVID pozitiv simptomatici care refuză internarea, despre care nu se știe: cine este medicul curant?, cine stabilește și urmărește schema terapeutică, cine îl monitorizează, cum se eliberează concediul medical, deoarece este vorba de boală infecto-contagioasă de grup A pentru care medicul de familie nu poate elibera concediu medical pe cod 05 în lipsa unor documente doveditoare.
  • pacienții COVID pozitiv asimptomatici care refuză internarea;
  • situația colocatarilor gospodăriei contactului direct – conform actualei legi contactul direct se izolează, dar nu există precizări referitoare la ceilalți membri ai familiei/gospodăriei, dacă sunt obligați sau se pot carantina benevol și dacă primesc concediu medical și în baza cărui document;
  • situația concediilor medicale pentru persoanele izolate/carantinate la domiciliu:
  • conform noii legi a carantinei, pentru perioada 02.07.2020-20.07.2020 este nevoie de certificat emis de DSP pentru eliberarea concediului de carantină, însă unele DSP-uri refuză să îl elibereze;
  • care este modalitatea de eliberare a concediilor medicale pentru pacienții izolați în perioada când izolarea se realiza pe baza declarației pe proprie răspundere, dar care conform noii legi au nevoie tot de certificat de la DSP?
  • accesul medicilor de familie la rezultatele pacienților testați, pentru a putea să comunice și să emită recomandări în comunitate.

“Toate aceste neclarități, împreună cu lipsa de colaborare a DSP-urilor cu medicii de familie, vor avea ca rezultat pierderea controlului răspândirii bolii și imposibilitatea respectării drepturilor pacienților la concedii medicale pentru perioadele de carantină/izolare”, punctează organizația.

Concomitent cu aceste măsuri trebuie asigurată respectarea de către populație a măsurilor de prevenire a răspândirii bolii.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.