Neasiguraţii pot beneficia numai de servicii de prevenţie, urgenţă şi de programele naţionale

0

Pachetul de servicii medicale de bază se va acorda atât cetăţenilor asiguraţi, cât şi celor neasiguraţi, cu precizarea că românii neasiguraţi vor putea beneficia doar de servicii de prevenţie, servicii medicale de urgenţă şi programe naţionale, în timp ce cetăţenii asiguraţi au în oferta garantată de stat toată gama de servicii începând cu medicina de familie, cea comunitară până la servicii spitaliceşti şi de paliaţie, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii la o conferinţă oganizată de Agenţia de presă Mediafax.

„Nu se exclud anumite consultaţii, aşa cum eronat s-au prezentat în mass-media cele 300 de diagnostice pentru care nu se recomandă spitalizarea. Pacientul va beneficia de tratament pentru acestea, dar în ambulatorul de specialitate, nu în spital”, a mai precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Adrian Pană, secretar de stat, a prezentat detalii despre serviciile de prevenţie, din ambulator sau spital, de care vor beneficia cetăţenii în cadrul pachetului de servicii. Coordonatorul echipei care a elaborat documentul a explicat că va exista o creştere a competenţelor medicilor de familie atât pentru serviciile de prevenţie, cât şi pentru monitorizarea unor boli cronice ca diabetul zaharat de tip II, BPOC la persoane după 40 de ani, etc.

„Medicii de familie capătă competenţe suplimentare, dar vor trebui să acorde mai multe servicii şi să demonstreze că au consultat pacienţii, iar pentru aceste servicii vor primi stimulente”, a mai spus Adrian Pană.

Secretarul de stat a mai declarat că serviciile în ambulatoriile de specialitate şi cele din spital au fost revizuite, astfel încât pachetul de bază să asigure un confort mai mare pentru cetăţean şi un acces mai rapid la serviciile medicale.

Ministrul Sănătăţii a punctat faptul că de la data de 1 octombrie, de când a fost pus pe site în dezbatere publică pachetul de bază, nu a „primit niciun fel de comentariu, propunere sau observaţie” referitor la acesta, şi a anunţat că va elabora pachetul suplimentar de servicii imediat după aprobarea pachetului de bază.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.