Patru din zece copii până în 13 ani au carii pe dinţii definitivi, arată un studiu realizat în cadrul campaniei „Zâmbește România”, care a promovat sănătatea orală a populaţiei şi formarea deprinderilor de igienă orală. De asemenea, 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinții temporari. Studiul a fost derulat în 2013 în principalele şapte oraşe din ţară şi a arătat nevoia acută de educaţie care există atât în rândul copiilor, cât şi al părinţilor.
Statisticile arată o stare de sănătate orală precară: 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecțiune (71%). Totodată, studiul a arătat că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o igienă precară. Placa dentară favorizează apariția cariilor și problemelor gingivale.
„Profilul stării de sănătate orală al școlarilor, evaluat în cadrul studiului, arată că leziunile carioase și anomaliile dento-maxilare rămân în continuare o problemă majoră de sănătate publică. Pe lângă acestea, studiul arată că igiena orală a copiilor este neadecvată. Sunt necesare în continuare eforturi susținute pentru tratarea cariilor, prevenirea apariţiei celor noi, inclusiv prin sigilări, încurajarea și educarea elevilor pentru o igienă orală corectă, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea apariţiei cariilor în zone predispuse, precum şi iniţierea tratamentelor ortodontice precoce”, a declarat conf. dr. Adina Dumitrache, șef al Disciplinei de Sănătate orală și Științe comportamentale, Facultatea de Medicină Dentară, UMF “Carol Davila”.
„În primul rând, ca să ne luptăm cu statisticile cu privire la nivelul scăzut de sănătate orală, care afectează populația de toate vârstele, trebuie să ne axăm pe prevenție – și aceasta începe cu educarea permanentă a copiilor”, a adăugat Rodica Nassar, Președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.
Un studiu de piaţă derulat de Nielsen în perioada ianuarie – decembrie 2013 a arătat că românii au folosit în medie, pe tot parcursul anului, puțin peste 1 tub de pastă de dinți, țara noastră situându-se în continuare la o distanță mare faţă de media europeană. Totuşi, studiul a arătat dublarea consumului de pastă de dinţi în mediul rural. Astfel, populația rurală folosește acum un tub de pastă de dinți la trei ani, în loc de şase ani. La nivel urban consumul a coborât la un tub și jumătate pe an în 2013, față de două tuburi în 2012.
De asemenea, studiile de piață arată că la nivel național se folosește în medie, aceeași periuță de dinți timp de 2 ani. Comparativ, 77% dintre germani își schimbă periuța cel puțin o dată la 3 luni.
Campania este derulată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, 20 martie, de GSK Consumer Health.