Peste 2.000 de generice ar putea dispărea de pe piaţă

0

Peste 2.000 de medicamente generice din toate ariile terapeutice riscă să iasă de pe piaţă dacă autorităţile vor prelungi termenele de plată de la 210 de zile la peste 300 de zile, avertizează  Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Confruntate cu scăderea contribuţiilor la fondul  de asigurări  de sănătate, autorităţile pregătesc prelungirea termenelor de plată de la 210 zile, cât este în prezent, la peste 300, conform APMGR, fără să ţină cont de efectele dezastruoase pentru pacienţi şi pentru companiile de pe lanţul de distribuţie.

Precedenta majorare a perioadei de decontare de la 120 de zile la 210 zile a dus deja la dispariţia a 1500 medicamente ieftine de pe piaţă şi la transferarea pe seama pacientului a unor costuri suplimentare de peste 250 milioane lei. Sumele nedecontate în acest moment cumulează peste 1,5 miliarde lei, din care mai mult de jumătate reprezintă datorii către producătorii de generice.

Producătorii români de medicamente generice sunt cei mai afectaţi, întrucât au preţurile cele mai mici şi evident adaosurile semnificativ mai reduse decât în cazul medicamentelor originale.  Două treimi din tratamente sunt puse sub semnul întrebării, pentru că nu vor mai putea fi susţinute de producători.

About Author

Comments are closed.