Primul implant dentar din lume obținut prin nano-tehnologie este realizat de o companie românească

0

Primul implant dentar din lume îmbrăcat într-o nano-structură de TiO2 (dioxid de titan) a fost realizat de către o echipă de cercetători români printr-un proiect finanțat din fonduri europene.

Noutatea adusă de cercetătorii români constă în realizarea acestei nano-structuri, care nu numai că mărește de 6 ori suprafața de TiO2 expusă țesutului gazdă, dar permite și personalizarea tratamentului implantologic, deschizând calea unor variante de tratament inexistente până în prezent.

Nano-structura realizată de cercetătorii români poate fi încărcată cu diverse principii active (antiobiotice, anti-infamatoare, factori de creștere, amelogenină, hormoni etc.), personalizat pentru fiecare pacient în parte în funcție de tabloul clinic, făcând posibil tratamentul implantologic și pentru pacienții care până acum aveau contraindicații (diabet, osteoporoză, afecțiuni cardiace și hepatice, tumori etc.).

 

Această realizare deschide oportunități și în realizarea de implanturi personalizate ortopedice, precum și de dispozitive medicale cu eliberare prelungită de medicamente (eng. DDS – drug delivery systems) utilizabile în tratamentele de lungă durată sau aplicate într-o anume zonă a organismului.

Dentix Millennium, compania care a implementat proiectul de cercetare în apropierea Bucureștiului, a finalizat investiția în linia de producție a acestor implanturi dentare și a reușit să obțină certificatul de Conformitate Europeană (marcaj CE) și certificatul ISO13485 pentru dispozitive medicale implantabile, astfel încât își poate comercializa produsele atât în Uniunea Europeană, cât și în oricare altă țară care recunoaște certificările CE.

Realizarea oamenilor de știință români a fost recunoscută de Oficiul Național pentru Invenții și Mărci (OSIM) prin eliberarea unui Brevet de invenție pentru recunoașterea metodei de fabricație a nano-structurii de TiO2.

Proiectul de cercetare are și un alt element de noutate: este unul din rarele proiecte de cercetare din România care au o finalitate practică, aducând pe piață un produs ce conține rezultatele cercetării, în condițiile în care multe dintre cercetările românești rămân la nivel teoretic sau nu se mai pot materializa din diverse motive, de multe ori legate de finanțare.

Compania Dentix Millennium își propune să exporte majoritatea producției sale și să investească în continuare în dezvoltarea liniei de producție, dar și a infrastructurii proprii de cercetare, pentru a deveni un competitor relevant pe o piață dominată de companii multinaționale, care au bugete de cercetare anuale echivalente întregului buget de cercetare al României.

Grupul de cercetători cuprinde specialiști și echipele lor din diverse domenii și instituții: chimie – Prof. Dr. Ing. Dan Văireanu, de la Facultatea de Chimie din cadrul Universității Politehnice București, fizică – Prof. Dr. Valentin Crăciun, de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, implantologie – Prof. Dr. Mircea Suciu, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, metalurgie – Prof. Dr. Maria Stoicănescu, de la Universitatea Transilvania din Brașov, precum și medicii și inginerii firmei Dentix Millennium. Mai multe informații se regăsesc pe siteul companiei, www.dentixmillennium.ro și la adresa office@dentixmillennium.ro.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.