Prof. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină la Gala Elitelor Medicale

0

Fondatorul programului de transplant hepatic din România, Prof. Dr. Irinel Popescu, a primit Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, desfășurată în acest an în Maramureș, distincție care recompensează o prodigioasă activitate medicală și de organizare de peste 40 de ani, informează ziarmedical.ro.

Prof. Irinel Popescu, care a realizat primele operații de transplant hepatic în România acum peste 20 de ani, fondator al programului de transplant, pionier al chirurgiei robotice, președinte al Academiei de Științe Medicale (2011-2019) a adus, cu acest prilej, un omagiu Școlii românești de chirurgie, mentorilor săi și Institutului Clinic Fundeni, ca instituție de vârf în medicina românească.

Prof. Irinel Popescu a subliniat că începuturile transplantului hepatic au fost legate de provocările puse de tratarea cirozei hepatice, indicații care s-au extins apoi la cancer și insuficiența hepatică acută, și a rememorat dificultățile începuturilor, legate de complexitatea operației, dar și de formarea echipei și lipsa dotărilor. Domnia sa a evocat contribuția Prof. Dan Tulbure, ATI, și a echipei complexe și extinse care contribuie la realizarea și succesul operațiilor de transplant.

“Aș vrea să omagiez instituția pe care o reprezint, Institutul Clinic Fundeni, în care lucrez de peste 40 de ani și datorită căreia, împreună cu echipe medicale multidisciplinare, am obținut multe realizări. În mod particular, în acest an în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea profesorului Dan Setlacec, și aș vrea să aduc un omagiu acestui uriaș chirurg, mentor și șef de școală, omul care m-a format pe mine și pe mulți alții, generații întregi de chirurgi”.

Prof. Irinel Popescu a făcut un bilanț al transplantului hepatic, care a avut un vârf în anii 2013- 2014, cu 150 de donatori pe an și 120 de operații de transplant realizate, cu deschiderea noilor centre de la Spitalul Sf. Maria din București și de la Iași, dar și al provocărilor actuale, legate de numărul mai mic de donatori și implicit de operații realizate, precum și de impredictibilitatea perioadei de așteptare pe lista de transplant, unde se află peste 500 de pacienți. Domnia sa a vorbit de echipa de transplant formată la Institutul Clinic Fundeni și și-a exprimat încrederea în calitatea și performanțele noilor generații de chirurgi transplantologi.

Printre câștigătorii Galei Elitelor medicale, desfășurată în acest an în Maramureș, s-au aflat Prof. Dr. Alina Tănase, director medical al Institutului Clinic Fundeni – Premiul pentru Performanță și Inovație în Domeniul Medical, Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon”, Compartimentul de Transplant Renal, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, care a primit Premiul pentru Cea Mai Bună Echipă/Secție Spitalicească.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.