Proiect de 500.000 de dolari pentru reducerea mortalității materne

0

Lansare Mame pentru viata 2Compania MSD România și Fundația World Vision România au lansat un proiect pentru reducerea mortalității materne în valoare de 500.000 de dolari, care va funcționa pe o perioadă de trei ani. Proiectul se va derula în 3 județe, Dolj, Vâlcea și Vaslui, în zona rurală, urmărind să dezvolte un model integrat de planificare familială, sănătate reproductivă și asistență a gravidelor.

România are o mortalitate maternă de peste două ori mai mare față de media Uniunii Europene- 27, și de trei ori mai mare decât în Slovenia, Slovacia și Bulgaria, de șase ori mai mare ca în Italia și Spania și de zece ori mai mare ca în Austria și Polonia.

“Nicio mamă nu trebuie să mai moară dând viață”, este sloganul proiectului propus din România, care a câștigat finanțare în cadrul unui grant global MSD for Mothers, care își propune scăderea mortalității materne în întreaga lume.

La conferința de lansare a fost prezent și însărcinatul cu afaceri ad interim al Statelor Unite în România, Dean Thompson, care a subliniat importanța campaniilor de CSR realizate de companii, citându-l pe președintele Obama: “guvernul și companiile au responsabilități reciproce, iar dacă îndeplinim aceste obligații împreună, avem cu toții de câștigat”.

Dr. Diana Loreta Păun, reprezentantul Administrației Prezidențiale, a arătat că datele care compară mortalitatea maternă cu cea din Europa nu sunt concludente până la capăt, deoarece unele state nu au inclus în moralitatea maternă riscul obstetrical indirect, în timp ce România a inclus acest risc încă din 2009.

Radu Țibichi, director în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a punctat că femeile gravide cu venituri reduse sau fără venituri beneficiază de asigurarea de sănătate fără contribuție, fiind peste 20.000 de femei care beneficiază de asigurare în virtutea acestui statut.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.