Remedia a deschis prima farmacie robotizată din România

0

Farmaciile Remedia au deschis prima unitate robotizată din România, dotată cu un robot BD Rowa care îi aduce farmacistului cutiile de medicamente de pe rețetă din depozitul din spate, astfel încât acesta poate să economisească timp prețios pe care să îl petreacă ascultând și sfătuind pacientul.

Valentin Țăruș, fondatorul farmaciilor Remedia și promotorul farmaciei robotizate în România, spune că acesta este viitorul – o soluție nouă pentru farmacii, dar și o direcție nouă de business pentru Remedia. “Unul din câștigurile mari este că învățăm să lucrăm documentat, trasabil și sustenabil. Ne-am propus și avem în plan să instalăm 10 roboți în viitorul an”.

Robotul ajută farmacistul să aprovizioneze farmacia, scanează fiecare cutie, îi înregistrează termenul de expirare, reorganizează depozitul astfel încât să fie optimizat din punct de vedere al spațiului, curăță depozitul, face inventarul, pe care îl are de altfel pregătit în orice moment. Pentru aprovizionare, farmacistul nu trebuie decât să îl alimenteze cu cutiile necesare, și – în timpul liber între clienți sau chiar în timpul nopții, când farmacia este închisă – robotul ia fiecare cutie, o scanează, îi înregistrează termenul de expirare și o pune la locul potrivit din depozit.

Robotul livrează cutiile de medicamente în ordinea expirării lor, sau poate alege și scoate cutiile care se apropie într-un anumit interval de data expirării. De asemenea, poate deservi mai mulți operatori.

Robotul știe să lucreze și cu fracții. Așa cum este practica din farmacie, în depozit există o cutie cu fracție, și la momentul când farmacistul are nevoie de o nouă fracție, robotul apelează la acea cutie.

Investiția într-un robot variază între 60 și 170 de mii de euro, iar timpul de recuperare a investiției este apreciat la 3-4 ani, dar poate fi și mai rapid.

În farmaciile din 55 de țări din întreaga lume sunt peste 10.000 de roboți BD Rowa, numai în Italia aproape 200, iar în Ungaria – unde sunt instalați 60 roboți BD Rowa – au prins foarte bine chiar în farmaciile mai mici. În Germania, una din trei farmacii este robotizată, în Danemarca până la 80-90% dintre farmacii.

Înființată în 1996, compania germană BD Rowa este lider mondial în soluții automatizate pentru depozitarea și distribuirea produselor farmaceutice, cu 60-65% cotă de piață, iar Remedia este din 2021 partenerul BD Rowa pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.