Respimat re-utilizabil, mai eficient și mai prietenos cu mediul

0

Compania Boehringer Ingelheim a lansat în Europa Centrală și de Est Respimat inhalator pentru pacienții cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) într-o formă mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul, pentru că inhalatorul nu mai este de unică folosință, ci poate fi reutilizat de până la 6 ori.

Compania farmaceutică germană a anunțat, prin vocea lui Lars Murawski, vice președinte pentru sustenabilitate și aspecte legate de mediul înconjurător, un amplu program pe termen mediu cu scopul de a reduce ambalajele, amprenta de carbon, cantitatea de plastic și cu multe alte elemente care sunt parte într-o strategie integrată la nivelul companiei. Intitulat Be Green, programul de sustenabilitate urmărește reducerea emisiilor de carbon pe lanțul de producție, utilizarea energiei verzi, sisteme de management al apei, reducerea risipei și a deșeurilor, valori care vor fi promovate inclusiv către furnizorii companiei.

În noua variantă a inhalatorului compania a îmbunătățit în primul rând eficiența inhalării, studiile post marketing arătând că mare parte dintre pacienți nu ajung la un nivel suficient de bun în folosirea produsului numai pe baza citirii prospectului, ceea ce afectează eficiența produsului. Pe de altă parte, pacienții cu BPOC de multe ori nu pot, pe fondul afecțiunii lor, să realizeze un inspir eficient. Un alt factor care afectează eficiența reală este legat de faptul că utilizarea inhalatorului reclamă o coordonare bună între mâna care apasă inhalatorul și respirație, ceea ce iarăși, pentru un pacient în vârstă, cum sunt mare parte dintre pacienții cu BPOC, poate fi dificilă.

Una dintre provocările tratamentului BPOC este faptul că pacienții au dificultăți în utilizarea inhalatorului, în special cu însăși inhalarea, a arătat Prof. Marija Vukoja, de la Institutul pentru Afecțiuni Pulmonare din Voievodina, Univ. Novi Sad, Serbia. “Abilitatea pacientului de a realiza corect inhalarea este elementul cheie, deoarece aceasta joacă un rol crucial în transportul medicamentului în profunzimea plămânilor. Diferitele tipuri de inhalator necesită tehnici diferite de inhalare. Este important ca tehnica de inhalare să fie demonstrată, iar însușirea ei de către pacient verificată. Respimat reprezintă o opțiune importantă pentru pacienții cu BPOC și pentru medicii lor, pentru că asigură o mișcare lentă a fluxului de medicament, care durează, ceea ce ajută la livrarea medicamentului în plămâni cu un efort inspirator minim, un aspect foarte important când este vorba de pacienții cu BPOC, a căror abilitate de a inspira profund este foarte limitată”, a spus Dr. Vukoja. Ușurința în utilizare este esențială pentru că lipsa de eficiență generează non-aderența pacientului la tratament; este o reacție în lanț – medicamentul nu ajunge în plămâni, nu e eficient, pacientul renunță la tratament.

Dat fiind că inhalatoarele sunt destinate utilizării de lungă durată, sunt generate cantități importante de plastic care ajung în mediu. Compania a lansat pe piață o nouă generație de inhalatoare Respimat reutilizabile, dar și mai ușor de utilizat, inclusiv pentru pacienții cu artrită. De altfel, acest produs este singurul aprobat de Societatea Mondială pentru Artrită.

Lansat deja în Ungaria, de mai bine de șase luni, inhalatorul reutilizabil se bucură de succes, pentru că și pacienții sunt preocupați de mediul înconjurător, a explicat Dr. Gergely Lupkovics (Ungaria), în cadrul unui media briefing.

În cadrul congresului Prof. O. Usmani, renumit specialist pneumolog, a prezidat un panel special de bune practici, Dr. Ruxandra Râjnoveanu (România, Cluj Napoca) a prezentat un studiu de caz de mare interes referitor la managementul paciențílor foști fumători cu BPOC, o altă comunicare care s-a bucurat de mare interes vizând călătoriile cu avionul pentru pacienții cu BPOC, prezentare susținută de Dr. L Israeli (Israel).

În perioada 22-23 noiembrie 2019, medici pneumologi din Europa centrală și de est s-au reunit la Belgrad în cadrul congresului “Tratamentul BPOC: înțelegerea barierelor pentru a le depăși” (“COPD treatment: understanding Barriers to change”), care a vizat prezentarea ultimelor noutăți în tratamentul BPOC, precum și prezentări de caz și schimburi de experiență între specialiștii din domeniu.

BPOC afectează 251 de milioane de persoane la nivel mondial și se estimează că va deveni a treia cauză de deces în lume până în 2030. BPOC nu este o boală vindecabilă, dar tratamentul poate îmbunătăți respirația și ușura simptomele, crește calitatea vieții și reduce riscul de deces.

Înființată în 1885, Boehringer Ingelheim este una din primele 20 de companii farmaceutice la nivel mondial, care a raportat în 2018 vânzări nete de 17,5 miliarde euro, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare ajungând la 3,5 miliarde de euro, reprezentând 18,1% din vânzările nete.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.