Rezultatele cercetătorilor de la Fundeni în domeniul colangiocarcinomului, publicate în prestigioasa revistă Nature Genetics

0

O echipă de cercetători de la Institutul Fundeni coordonată de Prof. Irinel Popescu în cadrul unui proiect comun cu o echipă de cercetare din Singapore şi cu cercetători din Statele Unite au descoperit noi mutaţii genetice implicate în apariţia şi evoluția colangiocarcinomului, un cancer al căilor biliare deosebit de agresiv, rezultatele acestor cercetări fiind publicate în cadrul a două articole apărute ieri în revista Nature Genetics.

Prof. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, a anunţat astăzi, la o zi după publicarea rezultatelor cercetărilor în prestigioasa revistă Nature Genetics, că noutatea adusă de cercetările în cadrul cărora au participat şi oamenii de ştiinţă de la Institutul Fundeni constă în descoperirea a patru gene care suferă mutaţii în cazul colangiocarcinomului, gene care ar putea fi implicate, dacă cercetările ulterioare o vor dovedi, şi în alte tipuri de cancer. În articolul „Exome sequencing identifies frequent inactivating mutations in BAP1, ARID1A and PBRM1 in intrahepatic cholangiocarcinomas”, cercetători din Singapore, România şi Statele Unite fac cunoscute lumii ştiinţifice rezultatele unor studii care durează de mai bine de zece ani.

Potrivit Prof. Irinel Popescu, această descoperire deschide calea tratamentelor personalizate în colangiocarcinom, odată cu punerea la punct, de către companiile farmaceutice, a unor teste prin care să fie depistate aceste mutaţii genetice şi deci riscul unui pacient de a dezvolta un asemenea cancer. Cercetările echipei de la Fundeni vor continua în domeniul cancerului de pancreas.

Din echipa de cercetători de la Fundeni fac parte prof. Irinel Popescu, dr. Simona Dima, dr. Sorin Alexandrescu şi doctorand Anca Năstase, iar dintre cercetătorii americani implicaţi în acest proiect se află prof. Victor Velculescu, prof. Dan Duda şi prof. Florin Şelaru, nume mari, de origine română, ale cercetării internaţionale.

La Institutul Fundeni urmează să se construiască un Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională, în cadrul unui amplu proiect în valoare de aproape zece milioane de euro, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de acest tip de după Revoluţie.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.