Sezon gripal mai agresiv

0

Emisfera nordică se confruntă cu o circulație a gripei neobișnuită, cu un un debut devansat al sezonului gripal 2022-2023 și cu creșteri rapide ale numărului de cazuri, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Specialiștii avertizează că gripa sezonieră, împreună cu alte infecții virale, cum ar fi virusul sincițial respirator (VSR) și COVID-19, sunt de așteptat să aibă un impact mare asupra serviciilor de sănătate și asupra populației. De asemenea, recomandarea este ca persoanele din grupurile cu risc ridicat să se vaccineze împotriva gripei și COVID-19, precum și ca toată lumea să se protejeze împotriva infecțiilor virale.

Este nevoie de 10 până la 14 zile după vaccinare pentru ca organismul să dezvolte răspuns imunitar și protecție. Prin urmare, majoritatea țărilor încep imunizarea la începutul toamnei. De cele mai multe ori, sezonul gripal nu începe înainte de jumătatea lunii noiembrie și durează, de obicei, până la sfârșitul lunii mai a anului următor.

„Sezonul gripal actual prezintă o cronologie mai neobișnuită și se dovedește a fi mai agresiv decât sezoanele pre-pandemice, cel mai probabil din cauza expunerii reduse a populației la virusul gripal și a măsurilor de siguranță sporite din timpul pandemiei de COVID-19. Există, în mod evident, o creștere a numărului de cazuri și, cel mai probabil, această tendință ascendentă se va menține și în următoarele săptămâni. Există, totodată, și un risc crescut de co-infecție, în contextul circulației intense și a altor virusuri în această perioadă. De aceea, nu este prea târziu să ne vaccinăm împotriva gripei. Având în vedere că sezonul gripal este încă într-un stadiu incipient și probabil că vom vedea un vârf între sfârșitul lunii ianuarie și mijlocul lunii februarie, mai este timp pentru a oferi o protecție sporită publicului prin vaccinarea antigripală. Vaccinarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă măsură de protejare a populației împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, motiv pentru care vaccinarea populației, în special a persoanelor din categoriile cu risc ridicat, ar trebui extinsă. Vaccinul gripal ne protejează de infecții și îi protejează și pe cei din jurul nostru care sunt mai predispuși la complicații severe”, a explicat dr. Adrian Marinescu, director medical, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Evoluția epidemiologică actuală în țara noastră și în regiune arată o circulație intensă a virusurilor gripale, rezultând o incidență crescută a cazurilor de gripă raportate la majoritatea grupelor de vârstă. 16 din 32 de țări și regiuni care raportează intensitatea activității gripale au înregistrat o intensitate ridicată sau foarte mare, iar 22 din 31 de țări și regiuni care raportează asupra răspândirii geografice a virusurilor gripale au înregistrat activitate pe scară largă, indicând o circulație extinsă a gripei sezoniere în întreaga regiune.

“Înțelegem că nu există două sezoane de gripă la fel și ne străduim să fim pregătiți pentru neprevăzut. Întrucât asistăm la o creștere rapidă a cazurilor de gripă și a spitalizărilor, Sanofi Romania dorește să anunțe că pentru sezonul gripal 2022-2023 există în continuare vaccinuri gripale disponibile în stoc la nivelul întregii țări. Vaccinul nostru gripal este disponibil la distribuitori, în farmacii, cabinete ale medicilor de familie și centre medicale și poate fi prescris și utilizat pentru a proteja populația de gripă și de potențialele complicații ale acesteia”, a menționat Dr. Lidija Milicevic, General Manager Vaccines, Sanofi România.

De la începutul actualului sezon gripal, în România au fost raportate 362 de cazuri de gripă confirmate de laborator și 2 decese. Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.

Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. OMS recomandă vaccinarea antigripală în special pentru grupurile de populație cu risc ridicat. Printre acestea se numără persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice, copiii între 6 luni și 5 ani, femeile însărcinate, persoanele instituționalizate și personalul medical.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.