Spirometrii gratuite în luna noiembrie pentru prevenirea şi screeningul BPOC

0

În luna noiembrie se pot face spirometrii gratuite în spitalele din 32 de oraşe ale României pentru prevenirea şi screeningul bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC), o afecţiune a plămânilor de care suferă aproximativ un milion de români şi care se extimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.

Lista completă a clinicilor unde se desfăşoară acest program se găseşte pe site-ul www.desprebpoc.ro. De reţinut că pentru o mai bună organizare spirometria se va face pe bază de programare telefonică.

„La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticați cu BPOC fiind nefumători. Alți factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici – cărbune, lemn, gunoi de grajd”, spune Prof. Dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie. Acesta subliniază că deşi până acum BPOC-ul era asociat cu vârsta de peste 65 de ani, ultimele analize ale statisticilor arată că este foarte important ca testările să fie făcute la o vârstă mai tânără, peste 45 de ani, astfel încât boala să fie descoperită în stadiu incipient.

Potrivit prof. Mihălţan, datorită debutului insidios al bolii şi simptomelor nespecifice pacientul amână să vină la medic, astfel că 50% dintre bolnavii care se prezintă la medic au deja forme severe.

Statisticile arată că aproximativ 10% din populaţia de peste 40 de ani are o formă moderată de BPOC. Pacientul tipic cu BPOC este bărbat de peste 65 de ani, fumător vechi.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.