Timişorenii i-au depăşit pe bucureşteni la consumul de pastă de dinţi

0

Timişorenii sunt pe primul loc în România la consumul de pastă de dinţi, conform datelor din Studiul Naţional de Audienţă publicate odată cu finalizarea proiectului DENT, finanţat din bani europeni, care a avut scopul de a populariza medicina dentară şi, în final, de a contribui la îmbunătăţirea statusului stomatologic al populaţiei.

La nivel regional, Timişoara are cel mai mare consum de pastă şi periuţe de dinţi – 39,6% din cei care folosesc trei tuburi de pastă de dinţi la trei luni – urmat fiind de Iaşi (35,3%) şi Cluj (32,8%). Bucureştiul (cu 30,2%) are un consum de pastă şi periuţe de dinţi mai mic decât cel din celelalte oraşe mari, dar foarte apropiat de consumul general la nivel urban (28,5%).

Datele arată că tinerii sunt mai preocupaţi de sănătatea dentară – 33,5%  din persoanele cu vârsta între 14 şi 18 ani şi 34,1% din cei între 19 şi 34 de ani consumă cel puţin trei tuburi de pastă de dinţi la trei luni. Acest trend se remarcă şi în consumul de periuţe – 13,3% din persoanele de 14-18 ani trei periuţe la trei luni.

Cursuri gratuite pentru 3900 de stomatologi

În cadrul proiectului DENT (Dinamism, Eficiență și Noi Tehnologii în medicina dentară), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni” şi coordonat de Societatea de Stomatologie Estetică, peste 3900 de medici au beneficiat de cursuri gratuite de formare profesională în profilaxia dentară, ortodonție, chirurgie maxilo-facială, estetică dentară, dar și în protecția mediului, egalitatea de gen, de șanse și respectarea diversității.

„Avantajați de participarea medicilor stomatologi la cursurile de perfecționare profesională DENT vor fi pacienții români. Aceșta vor putea merge la specialişti care sunt la curent cu toate noutăţile şi vor putea să se trateze în timp mai scurt datorită folosirii tehnologiilor computerizate”, a spus Florin Lăzărescu, manager de proiect DENT.

Cursurile au avut loc în București, Cluj, Iași, Timișoara, Galați, Sibiu, Arad, Târgu Mureș şi Târgu Jiu. Au fost organizate 106 cursuri teoretice, 109 sesiuni practice și trei congrese internaționale la care au participat mari nume în stomatologie: Dr. Mauro Fradeani, Prof. Lorenzo Vanini, Prof. Andre Saadoun, Prof. Massimo Simion, Prof. Dan Nathanson, Prof. Hom Lay Wang, Prof. Marius Steigmann, Prof. Paul Mattout, Prof. Gerwin Arnetzl, Prof. David Hoexter, Prof. Howard Glazer, Dr. Garry Glassman, Prof. Angelo Putignano. Între medicii români care au susținut cursuri au fost Prof. Alexandru Bucur, Prof. Dragoș Stanciu, Prof. Constantin Vârlan, Prof. Bogdan Dimitriu, Prof. Alexandru Petre.

În cadrul acestui proiect au fost realizate și distribuite la peste 9000 de medici stomatologi 12 numere din Revista oficială a SSER – Cosmetic Dentistry Romania şi cartea „Incursiune în estetica dentară”. De asemenea, au fost realizate şi distribuite gratuit la 30.500 de medici stomatologi cinci ghiduri de specialitate: Actualități în abordarea patologiei chirurgicale oro-maxilo-facială, Strategii preventive adaptate grupelor de risc pentru afecțiunile orale, Situația actuală a adeziunii la structurile dure dentare, Aspecte clinice și terapeutice ale traumatismelor dentoparodontale, Actualități în abordarea complexă a anomaliilor dento-maxilare.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada octombrie 2010 – noiembrie 2013.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.