UMF “Iuliu Hațieganu”, în Times Higher Education World University Rankings 2023

0

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se situează pe locul al doilea în topul universităților din România și este singura universitate de medicină și farmacie din țară listată printre cele mai performante 1.000 de universități din lume, în clasamentul World University Rankings 2023, realizat de Times Higher Education (THE).

În clasament, dat publicității pe 12 octombrie 2022, sunt incluse 20 de universități din România, dintre care patru din Cluj-Napoca: UMF “Iuliu Hațieganu”, Univ. Babeș-Bolyai, Univ. de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Univ. Tehnică. Din cele 20 universități românești prezente în top, doar două se află printre primele 1.000 de instituții de învățământ superior din lume: Academia de Studii Economice din București, aflată pe poziția 501-600 la nivel mondial, respectiv locul întâi la nivel național, și UMF “Iuliu Hațieganu”, clasată pe locul 801-1000 la nivel mondial, respectiv al doilea la nivel național.

UMF “Iuliu Hațieganu” este listată pentru a patra oară în acest clasament și ne bucurăm să constatăm că ne menținem pe aceeași poziție fruntașă în topul universităților din România și că ne situăm printre primele 1.000 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume. Chiar dacă numărul universităților incluse în acest ranking a crescut de la an la an, cu 140 doar în ultimul an, universitatea noastră a reușit să se mențină pe aceeași poziție, cu un scor general crescut. Pe lângă prestigiul câștigat, o astfel de recunoaștere internațională reprezintă o oportunitate extraordinară de a dezvolta noi proiecte, în special în domeniul cercetării, precum și programe educaționale avansate, ce vor duce la creșterea valorii universității noastre, a declarat Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul instituței.

World University Rankings este cel mai mare și divers clasament internațional din domeniul academic, care reunește 1.799 de universități din 104 țări. Topul se bazează pe 13 indicatori din cinci domenii: predare, cercetare, citări, venituri din transferul de cunoștințe și perspective internaționale. Criteriile sunt calitatea procesului educațional și a mediului de învățare, calitatea cercetării reflectată în indicatori de volum, venituri și reputație și impactul reflectat în citări, gradul de internaționalizare analizat din perspectiva studenților, profesorilor și partenerilor internaționali și transferul de cunoștințe spre mediul socio-economic. UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a obținut scoruri peste mediană la indicatorii de performanță care măsoară citările (poziția 623) și perspectiva internațională (poziția 628). La nivel global, în top 5 se află: University of Oxford, Harvard University, University of Cambridge, Stanford University și Massachusetts Institute of Technology. 

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.