World Doctors Orchestra, concerte caritabile la București și Cluj-Napoca pentru Rețeaua de Telemedicină în Epilepsie

0

World Doctors Orchestra revine în România cu două concerte caritabile: în Cluj-Napoca, pe 25 mai, la Auditorium Maximum, și în București, pe 27 mai, la Ateneul Român.

Sub bagheta profesorului Stefan Willich, cardiolog de origine germană, 100 de doctori-muzicieni vor interpreta Rapsodia Română de George Enescu, Concertul Nr. 1 pentru pian de Max Bruch și Simfonia fantastică de Hector Berlioz. Anul acesta, spectatorii se vor putea bucura de participarea extraordinară a violonistului Alexandru Tomescu, care va cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Toate fondurile obținute în urma vânzării biletelor vor fi direcționate către Rețeaua de Telemedicină în epilepsie, un proiect inițiat în 2016 de Asociația Cluburilor Lions România, Dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog și Prof. Florin Amzică – Universitatea Montreal și membru al WDO. Biletele pot fi achiziționate online de pe platforma Entertix.

World Doctors Orchestra (WDO) este alcătuită din aproximativ 1800 de medici, de diverse specializări, din peste 60 de țări. Dincolo de împărtășirea pasiunii comune pentru muzică, misiunea WDO este de a promova dreptul la sănătate și îngrijire medicală, două aspecte ce depășesc granițe geografice, interese politice și economice. WDO a mai concertat în România în 2016, în București, Brașov și Cluj-Napoca.

„De regulă, orchestra nu susține concerte în aceleași locații de mai multe ori. Însă dată fiind încrederea deplină în valoarea proiectului Telemedicina în epilepsie, precum și experiența pozitivă de acum 7 ani, au decis să se reîntoarcă, fapt ce face aceste două reprezentații cu atât mai speciale. Muzica nu doar că ne conectează unii cu alții și ne înalță spiritul, dar este și un foarte bun tratament pentru o bună funcționare a creierului. Le mulțumim cluburilor Lions locale, autorităților locale, sponsorilor și partenerilor că au făcut posibile cele două concerte în luna mai 2023. Și îi așteptăm cu inimile și sinapsele deschise pe toți cei care își doresc să participe la două întâlniri de nivel înalt”, a declarat dr. Bogdan Florea, inițiatorul proiectului Telemedicină în Epilepsie.

Programul Telemedicină în epilepsie urmărește înființarea de Centre de Epilepsie și Monitorizare EEG, prin achiziționarea și instalarea unor aparate pentru electroencefalograme (EEG) în orașe care duc lipsă de asemenea aparatură. Prin această inițiativă se dorește conectarea noilor centre de diagnosticare a epilepsiei atât cu centrele universitare din țară, cât și cu centre de epilepsie cu mare experiență din lume.

Astăzi, 12 aparate video EEG performante și un server puternic sunt conectate pentru a fi la dispoziția pacienților din orașele Oradea, Bacău, Sibiu, Suceava, Craiova, Cluj-Napoca, București, Brașov, Timișoara, Miercurea Ciuc, Sebeș, Iași și zonele învecinate. Obiectivul pentru perioada 2023-2027 este extinderea cu minimum 2 noi aparate video EEG/ an, prioritate având orașele care nu au un cabinet dedicat explorărilor din  domeniul epilepsiei și monitorizării EEG.

Rețeaua a apărut ca o soluție la trei nevoi: acces la diagnostic și tratament corect al epilepsiei, acasă sau cât mai aproape, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să facă sute de km pentru un consult și o analiza EEG, de obicei în centrele universitare, suprasolicitate; schimb de opinii între medicul curant din orașul de apartenență și medicul dintr-un centru universitar care a inițiat tratamentul, cu privire la diagnosticul formei de epilepsie, stabilirea și ajustarea tratamentului; înființarea unui centru de sprijin psihologic pentru pacienți și aparținători, de care este foarte mare nevoie.

Epilepsia presupune apariția unor crize tranzitorii de tulburare electrică a circuitelor cerebrale, care cauzează modificări de comportament și senzații atipice, afectarea percepției, motricității, a stării de conștiență ce uneori pot conduce la convulsii, cădere și pierderea completă a stării de conștiență.

Epilepsia e una dintre afecțiunile neurologice foarte des întâlnite. Conform World Health Organisation, 65 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de epilepsie, fiind în topul afecțiunilor neurologice din punct de vedere al prevalenței, după accidentele vasculare cerebrale și bolile neurodegenerative.

Nu se cunoaște numărul real al pacienților cu epilepsie în România, pentru că nu există un registru național. Medicii cu experiență din România apreciază că sunt peste 300.000 pacienți.

Diagnosticul epilepsiei la noi are loc cu dificultate, în principal din cauza lipsei aparaturiielectroencefalografe (EEG) în zone mai îndepărtate sau slab deservite medical, dar și din cauza stigmatului social pe care această afecțiune o are la nivel național. Frica de a face crize în public și falsa percepție că e o problemă psihiatrică întârzie din păcate mersul la doctor și inițierea tratamentului.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.