Ziua Națională a Transplantului – 26 aprilie 2024

0

Pacienți, beneficiarii operației de transplant, familiile acestora, medici și profesioniști apropiați acestui domeniu au sărbătorit pe 26 aprilie 2024, la Biblioteca Academiei din București, Ziua Națională a Transplantului.

Cu acest prilej, Prof. Dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România și cel care a reușit să fondeze un sistem de transplant la nivel național, a lansat cartea “Amintiri din Chirurgie”, un memento al istoriei și progreselor din chirurgia de transplant.

Din 2003, la propunerea Consiliului Europei, în statele membre UE se sărbătoreşte anual “Ziua Naţională a Transplantului”. Evenimentul e marcat în România din 2005, la iniţiativa Prof. Irinel Popescu.

Sărbătorită  în luna aprilie, în preajma sărbătoririi zilei Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Ziua Transplantului reunește pacienții cu medicii care le-au dăruit o nouă șansă la viață. Dar servește și ca un prilej de conștientizare a beneficiilor acestei proceduri pentru fiecare, pentru că promovarea culturii donatorului în general înseamnă șanse la viață și un timp mai mic de așteptare pentru cei peste 9.000 de pacienți din țara noastră care așteaptă pe liste un organ salvator. Un donator decedat poate salva până la 8 vieți și, prin donarea de țesuturi, poate îmbunătăți calitatea vieții pentru alte 100 de persoane.

În deschidere, Dr. Victor Zota, președintele Fundației pentru Transplant, a evocat istora recentă a transplantului în România, momentele-cheie care i-au marcat dezvoltarea în România și a evocat personalitățile medicale care au reușit să facă din transplant o șansă reală la viață.

“Începutul a fost dificil. Am avut bolnavi care au refuzat procedura de transplant pentru că nu le era foarte clar că aceasta este singura alternativă de a trăi. Îmi amintesc ca ieri, cum, în urmă cu 24 de ani, aveam donatorul, un pacient în moarte cerebrală, la Spitalul Bagdasar, iar familia a acceptat să doneze un singur organ, fie ficat, fie rinichi, dar ne lipsea primitorul. Domnul Gheorghe Penea, care a beneficiat de primul transplant de ficat reușit din România, la Institutul Clinic Fundeni, era chiar în biroul domnului profesor Irinel Popescu, pe care l-am anunțat că avem un ficat compatibil. Cu greu, domnul Penea a aceptat intervenția de transplant și iată că astăzi, cel care atunci era la limita vieții, se află încă printre noi, datorită ficatului primit atunci și a profesionalismului domnului profesor și a echipei sale”, a rememorat Dr. Victor Zota. El a subliniat că acum lipsa donatorilor constituie principala problemă în dezvoltarea transplantului.

Deși în România specialiștii deschizători de drumuri au reușit să fondeze un sistem național de transplant, care funcționează în domeniul transplantului de ficat, rinichi, cord și chiar plămâni, la acest moment fără o evoluție a culturii donatorului este greu ca sistemul să se dezvolte în continuare. Specialiști sunt, există mai multe centre de transplant specializate pe fiecare organ, pacienții așteaptă pe liste un organ vital, însă multe șanse se pierd din cauza lipsei culturii donatorului.

“Perioada 2012 – 2014 a fost una de vârf în transplant, cu 140 de donatori, când rata de așteptare estimată era de aproximativ un an. Ulterior, din păcate, numărul de donatori a scăzut, din motive binecunoscute – pandemia, campaniile de presă negative. Din păcate ne lipsește acea cultură a donatorului care în alte țări face ca mult mai mulți pacienți să poată fi salvați prin transplant. Și, tot din păcate, nu există nici o implicare suficientă a tuturor specialiștilor din spitalele acreditate pentru prelevarea de organe. Din peste 30 de centre acreditate, doar 5-6 au activitate constantă”, a spus Dr. Victor Zota.

Dr. Crina Ștefănescu, președinta Asociației Transplantaților de Ficat – LIVERTRANS, ea însăși beneficiară a unui transplant de ficat, a subliniat că Ziua Transplantului este și un prilej de a mulțumi donatorilor: “Cu ajutorul lui Dumnezeu, al unei familii care a avut puterea să doneze ficatul salvator și al Dlui Prof. Irinel Popescu, cel care ne-a ajutat să aflăm ce înseamnă să renaști și care ne-a dăruit viață, astăzi putem celebra împreună Ziua Națională a Transplantului, ca simbol al renașterii noastre. Nimic nu este întâmplător, ați deschis drumul către speranță și ați prelungit viața pacienților grav bolnavi. Și ați format urmași străluciți în domeniul transplantului. Ne-ați susținut, ca asociație, să devenim o voce puternică în apărarea drepturilor pacienților care așteaptă cu disperare un organ salvator și a pacienților transplantați.”

Despre supraviețuirea prin transplant și despre momentele dificile prin care a trecut înainte de transplant a vorbit Gheorghe Penea, primul beneficiar al unui transplant de ficat din România, în primăvara anului 2000, precum și alți pacienți transplantați care au venit la eveniment din întreaga țară. Aceștia au subliniat că prin eforturile Prof. Irinel Popescu și cu susținerea sa, transplantul de ficat a devenit un model despre cum trebuie să evolueze un tratament chirurgical complex, pretențios tehnic, și ca îngrijire pre și post operatorie, urmat de monitorizarea evoluției pacienților transplantați. Asta într-o patologie care are un prognostic letal la toate grupele de vârstă.

Prof. Irinel Popescu a vorbit despre importanța transplantului și a conștientizării donării și a propus ca Sfântul Gheorghe să fie patronul spiritul al transplantaților de ficat. “În aprilie-mai 2000 s-au realizat primele transplanturi hepatice reușite la Institutul Clinic Fundeni, de către echipa pe care am coordonat-o împreună cu regretatul profesor Dan Tulbure. Sunt 24 de ani de când cei doi Gheorghe – Gheorghe Penea și Gheorghe Badea – au fost salvați prin transplant, la foarte scurt timp unul de altul. Și pentru că tot în aprilie, creștinii îl celebrează pe Sf. Gheorghe, cred că este cel mai potrivit pentru a ne fi patron spiritual. (…) Și nu putem să nu remarcăm semnificația profund creștină a donării, gestul de supremă generozitate prin care unii oameni, plecând din această lume, înțeleg, ei și familiile lor, să-și ajute semenii aflați în suferință. Să ne bucurăm că suntem împreună și aniversăm triumful vieții cu ajutorul transplantului!”, a afirmat reputatul specialist.

 

“Amintiri din chirurgie”

Prof. dr. Irinel Popescu a vorbit și despre volumul “Amintiri din chirurgie”, apărut la Editura Academiei Române și lansat de Ziua Transplantului. În fața auditoriului, Acad. Valeriu Matei și Prof. Vasile Sârbu au punctat atuurile acestui volum, care rememorează contextul și momentele dezvoltării chirurgiei de transplant în România, precum și importanța sa pentru istoria recentă a dezvoltării chirurgiei hepato-bilio-pancreatice, chirurgiei minim-invazive și chirurgiei robotice, cu accent pe cercetarea translațională. Volumul are o postfață semnată de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.