„Fii Model pentru Viaţa Ta!”, un eveniment care marchează Ziua Internaţională a Psoriazisului

0

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD) organizează cu prilejul Zilei Internaţionale a Psoriazisului un eveniment inedit, intitulat „Fii Model pentru Viaţa Ta!”.

În cadrul evenimentului, paciente afectate de psoriazis vor deveni modele pentru o zi şi vor defila în ţinutele designerului român Rhea Costa – Andreea Constantin, care a susţinut acest proiect.

La eveniment, organizat pe 29 octombrie la Palatul Bragadiru din Capitală, vor fi prezenţi reprezentanţi ai APAA şi SRD, medici şi pacienţi.

Conform unui studiu recent realizat în rândul pacienţilor cu psoriazis şi citat la lansarea campaniei „Doar optimismul e contagios!”, desfășurată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune pe tot parcursul anului 2013, în cadrul căruia se înscrie şi evenimentul pentru marcarea Zilei Psoriazisului, 89% dintre pacienţii cu psoriazis se simt ruşinaţi cu privire la modul în care arată, 58% suferă de anxietate din cauza bolii, 42% nu au încredere în ei iar 24% se luptă cu depresia. Pe de altă parte, 26% dintre pacienţii chestionaţi au declarat că boala le-a afectat viaţa de familie, iar 44% au întâmpinat dificultăţi la serviciu.

Rozalina Lăpădatu, preşedinte al APAA şi pacient cu psoriazis, sublinia la lansarea campaniei: „Această afecţiune nu se transmite de la o persoana bolnavă la una sănătoasă prin atingere sau orice altă formă de contact. Vreau să îi încurajez pe cei care cunosc persoane cu psoriazis să le fie alături şi să se comporte normal în relaţia cu ei. Nu uitaţi, pacientul cu psoriazis simte atât povara bolii, cât şi reacţiile celor din jur. Renunţaţi la prejudecăţi, la discriminare, la tendinţa de a-i izola. Doar aşa îi veţi ajuta cu adevărat!”.

Specialiştii estimează că numărul pacienţilor cu psoriazis în România este de aproximativ 400.000.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.