100 de bebeluşi născuţi, alte 150 de sarcini avansate, rezultat al Suprogramului pentru Fertilizare in Vitro

0

În România, se estimează că un cuplu de vârstă reproductivă din şase se confruntă cu probleme de fertilitate. În cadrul Subprogramului de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer, finanţat parţial cu fonduri ale Ministerului Sănătăţii, s-au născut 100 de copii şi alte 150 de femei sunt însărcinate, a declarat luni, la o conferinţa de presă  a Asociaţiei SOS Infertilitatea, conf. dr. Nicolae Suciu, membru în Comisia Subprogramului Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer.

De la începutul subprogramului au fost eligibile 1149 de dosare, iar peste 20 de clinici au primit aprobare pentru a realiza tehnicile de reproducere asistată. Cei aproximativ 100 de copii au fost născuţi în clinici din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu şi Iaşi. Fondurile nu au putut fi acoperite integral de minister. Fiecare cuplu a plătit cu până la 1000 de euro pentru medicamentele necesare.

“România a fost una dintre ultimele state membre UE în care a fost lansat un astfel de program”, a explicat conf. dr. Nicolae Suciu. Prof. univ.dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea Cuza Vodă, Iaşi este de părere că programul trebuie să continuie: „este de preferat ca aceste cupluri cu probleme sa-şi facă procedurile aici, în România”.

Costurile subprogramului se ridică până în acest moment la 1 milion de euro. Rata de succes a procedurilor a depins foarte mult de vârsta femeii. Se estimează ca există 30-40% şanse ca procedurile să se finalizeze cu succes din prima încercare.

Asociatia SOS Infertilitatea a organizat luni, 29 octombrie 2012, ora 11:00, o conferinţă de presă pe tema Subprogramului de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer. Scopul conferinţei de presă a fost acela de a prezenta o sinteză a rezultatelor obţinute în urma derulării Subprogramului pe parcursul primelor sale 15 luni de existenţă şi de a aduce în dezbatere necesitatea şi importanţa continuării acestui Subprogram ce a reuşit să schimbe destine.

About Author

Johana Grigore

Comments are closed.