150 de milioane de euro pentru reducerea infecțiilor nosocomiale

0

Peste 150 de milioane de euro sunt alocați în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – componenta Sănătate, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în spitalele publice, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Investiția are un buget total de 150.380.000 de euro (fără TVA) și constă în finanțarea a minim 25 de spitale publice. Valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocate per proiect este de 6 milioane de euro (fără TVA). Data de deschidere a platformei pentru depunerea dosarelor de finanțare este 25 septembrie 2022, ora 10:00. Propunerile de proiecte se pot depune până cel târziu 30 noiembrie 2022, ora 16:00.
Semnarea contractelor de finanțare cu minim 25 de spitale se va face pe 24 februarie 2023, iar data limită de implementare a proiectelor este 2 mai 2024.

Una dintre direcțiile finanțate este reabilitarea/modernizarea/extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase. Această componentă poate include următoarele elemente: organizarea unor saloane cu un singur pat în vederea izolării microbiologice prevăzut cu grup sanitar propriu (ex. sisteme de presiune negativă); reabilitarea/modernizarea blocurilor operatorii; reabilitarea/modernizarea spațiilor destinate efectuării procedurilor de hemodializă/hemofiltrare; controlul microbiologic al aerului din blocurile operatorii și din unitățile de terapie intensivă (instalații specifice de aer condiționat/flux laminar/sisteme de ventilație destinate acestor unități, instalații de dezinfectare a echipamentelor de protecție, echipamente de decontaminare a aerului și a suprafețelor, echipamente de dezinfecție prin tehnica UV sau alte tehnici moderne etc).

O altă componentă finanțată este dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializate în cadrul căreia se susțin: îmbunătățirea capacității și capabilității laboratoarelor/compartimentelor de microbiologie, prin dotarea cu analizoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor; instalarea de echipamente automate / semi-automate pentru identificare (ID) / testare a sensibilității la antibiotice (AST) pentru bacterii și fungi, precum și pentru determinarea sensibilității la antibiotice prin concentrația minimă inhibitorie (CMI);

A treia componentă este achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM). Aceasta componentă poate include următoarele elemente: sisteme de decontaminare a aerului din încăperi; sisteme de dezinfecție suprafețe cu abur/presiune înaltă etc; sisteme de sterilizare echipamente protecție personal; sisteme de curățenie automate care utilizează tehnici avansate pentru dezinfecție/decontaminare aer, suprafețe și sau echipamente; sisteme de ventilație de înaltă calitate pentru pacienții critici prevăzute cu filtre antibacteriene și antivirale; sisteme de sterilizare instrumentar medical și echipamente bazate pe tehnologii moderne cu plasmă, UV etc. ; sisteme / echipamente de control al igienei mâinilor; sisteme / echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe; echipamente și sisteme digitale / IT / AI de monitorizare al IAAM; echipamente de neutralizare materiale contaminate prin compactare.

Lista de elemente (echipamente/investiții) nu este limitativă, ci orientativă. Ghidul se găsește public pe www.ms.ro la secțiunea Apeluri PNRR Ministerul Sănătății – C12. Sănătate.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.