20.000 de pacienți oncologici au primit kituri de protecție anti Covid-19

0

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a desfășurat, începând cu 20 martie 2020, o campanie de sprijinire a demersului de limitare a infecției cu COVID-19 la nivelul  pacienților oncologici care accesează serviciile de asistență medicală în perioada de epidemie, prin servicii de informare si consiliere prin Call Center dedicat-0212530591, dar și prin furnizarea de echipamente de protective, potrivit unui comunicat de presă.

În momentul sosirii pacientului în spital și admiterii pentru spitalizare de zi, pacientului i se asigura un kit de protecție format din masca chirurgicală (20000 buc.), mănuși chirurgicale sterile (40000 buc.), dezinfectant (300 l), 50 halate protecție.

Prima etapă a campaniei, constând în sponsorizarea cu kituri pentru 20.000 de pacienți din 13 centre din țară a avut loc în perioada 20 martie-16 aprilie. În 7 centre au fost oferite și 300 viziere pentru protecția personalului medical. Valoarea totală a acestei etape, constând în costurile materialelor și distribuția acestora, a fost de 184 750 de lei.

Kiturile de protecție au fost distribuite de către FABC către personalul medical din centrele oncologice care au solicitat sprijin, în baza unui contract de sponsorizare. De asemenea, FABC a achizitionat si doua containere medicale pentru IOB, cu ajutorul Fundatiei BMS, containere instalate in curtea institutului pentru triajul epidemiologic.

„În această perioadă, ne-am mobilizat toate resursele interne și externe, toți partenerii, cărora le mulțumim pentru disponibilitatea de a ne oferi sprijin financiar pentru a achiziționa materiale absolut necesare în spitale precum echipamentele de protecție, dezinfectanti, si doua containere medicale, echipate. Facem un apel la entitățile instituționale, la întreaga societate, să se aplece cu atenție asupra acestei categorii de bolnavi cronici care se confruntă cu mari probleme în această perioadă și să le acorde susținerea necesară. Efortul luptei lor trebuie sustinut deoarece, cancerul nu este doar problema pacientului sau a familiei, ci este problema întregii societăți! ”, a afirmat Cezar Irimia, Președintele FABC.

Campania a fost susținută până în acest moment de către Janssen, BMS, Pfizer, ARPIM, Astellas, MSD, Merck AG, Amgen.

Conform studiilor medicale disponibile la nivel internațional, se estimează că bolnavii de cancer sunt mult mai vulnerabili față de infecțiile virale de tip gripal, cu un risc de internare de 4 ori mai mare și un risc de deces de 10 ori mai mare. Mai mult, printre pacienții infectați, riscul de dezvoltare al complicațiilor respiratorii severe, care au necesitat îngrijiri în secțiile de ATI a fost mai mare la bolnavii de cancer decât la celelalte persoane (39% vs. 8%). Un criteriu prognostic important pentru riscul de a dezvoltă complicații respiratorii severe a fost istoricul de chimioterapie sau chirurgie în lunile precedente.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.