2020: Telemedicina, creștere uriașă, pe măsura scăderii îngrijirii preventive și adresată pacienților cronici

0

Pe măsură ce pandemia s-a extins, a scăzut numărul vizitelor la medicii de familie, acestea transferându-se în mediul online; în plus, s-a schimbat și conținutul acestor consultații, potrivit unui articol publicat în JAMA Network Open, citat de medscape.com. În mod special, cercetătorii au descoperit că îngrijirile preventive în cazul pacienților cronici, de exemplu pentru gestionarea riscului cardiovascular, au scăzut în prima jumătate a lui 2020 față de anii anteriori.

În aprilie-mai 2020, numărul total al întâlnirilor cu medicii de familie a scăzut în SUA, cu 21,4%, iar numărul vizitelor la cabinet, a scăzut cu 50,2%, comparativ cu media din aceeași perioadă a lui 2018 și 2019.  Pe de altă parte, vizitele mijlocite de telemedicină au crescut de la doar 1,1% din totalul vizitelor în al doilea trimestru din 2018 și 2019 până la 4,1% în primul trimestru al lui 2020 și la 35% în al doilea trimestru al anului.

În al doilea trimestru, numărul de consultații care să includă evaluarea tensiunii arteriale au scăzut cu 50,1%, iar numărul vizitelor în care a fost evaluat nivelul de colesterol au scăzut cu 36,9%.  Consultațiile în care medicii au prescris antihipertensive noi sau medicație pentru scăderea colesterolului au scăzut cu 26% în trimestrul al doilea al 2020 față de aceeași perioadă din anii anteriori. Numărul de consultații în care astfel de prescripții au fost reînnoite a scăzut cu 8,9%.

Numărul de noi tratamente a scăzut, de asemenea, semnificativ pentru pacienții cu boli cronice, precum hipertensiunea, diabetul, colesterolul mare, astmul, depresia și insomnia.

În plus, consultațiile și-au schimbat conținutul: tensiunea arterială a fost măsurată în 69,7% dintre vizitele la cabinet, comparativ cu 9,6% în cazul telemedicinei; nivelul de colesterol a fost evaluat în 21,6% dintre vizitele la cabinet față de doar 13,5% dintre întâlnirile facilitate de telemedicină.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.