Platformă dedicată pacienților cu boli respiratorii

0

De Ziua Mondială a Astmului (3 mai), Societatea Română de Pneumologie (SRP) lansează platforma casapneumologilor.ro care cuprinde materiale educative, dar și două instrumente utile: Harta pneumologilor români și aplicația Navigator. Astfel, doar cu un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate.

„Eliminarea deficiențelor în îngrijirea astmului reprezintă obiectivul fundamental pentru pacienți în anul 2022: înțelegerea afecțiunii, a tratamentului de lungă durată, educația pacienților cu repere accesibile de diagnostic și tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicație bronhodilatatoare de lungă durată, la utilizarea corectă a medicației inhalatorii, la creșterea aderenței la tratament și în final de dezideratul esențial pentru fiecare pacient: controlul astmului”, a explicat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.

Pe platforma casapneumologilor.ro, se pot face programări la medicii înscriși în platformă folosind numărul de telefon: 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-17:30. Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator.

Societatea Română de Pneumologie atrage atenția, în contextul Zilei Mondiale a Astmului, că este nevoie de acțiuni de prevenție și de soluții clare, astmul fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, iar prevalența lui fiind în continuă creștere.

”Cu toate că încă nu există un tratament care să vindece astmul, medicamentele existente sunt extrem de eficiente, iar un management adecvat al astmului, pe termen lung, le va permite pacienților să dobândească un control mai bun asupra bolii. Cu fiecare an, învățăm mai multe despre astm, se descoperă noi opțiuni terapeutice, aflăm noi metode de eliminare a neajunsurilor în provocările legate de astm. Pentru evaluarea și gestionarea astmului, pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist”, a menționat prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Accesul egal la diagnostic și tratament pentru pacienții cu astm, informarea corectă a acestora, dar și a persoanelor care nu suferă de această afecțiune fac parte din provocările în ceea ce privește boala cronică. Astmul netratat la timp înseamnă suferință pentru pacienți, dar și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate.

„Astmul bronșic, cu toate neajunsurile sale, poate fi și rămâne o provocare pentru orice sistem de sănătate, chiar și după mulți ani de studiere a lui și disciplinare educațională a personalului medical și al pacienților. Ghidurile au progresat și de aceea cred că este vremea ca ele să fie reamintite și cu ocazia acestei conferințe de presă pentru că semnalează progresele în managementul, diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni în încercarea de diminua evoluția spre astm sever și a consecințelor sale transferate într-o povară economică a bolii pentru casele de asigurări”, a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan, directorul Școlii Societății Române de Pneumologie.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice. În Europa, o persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră. La nivel mondial, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.