58% dintre europeni locuiesc la cinci minute distanță de o farmacie

0

Aproximativ 80% dintre europeni acceptă că este responsabilitatea lor să-și gestioneze propria sănătate și sunt dispuși să facă acest lucru, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) care citează un studiu efectuat la nivelul anului 2020 în zece țări europene.

„În contextul pandemiei COVID-19, a fost încurajator să vedem importanța crescută pe care mulți oameni o acordă acum îngrijirii propriei sănătăți. Am dori să valorificăm această conștientizare sporită făcând mai mult pentru a îmbunătăți cunoștințele în domeniul sănătății și pentru a le da oamenilor puterea să-și gestioneze sănătatea zi de zi cu încredere”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI. Alături de alte organizații active în domeniu la nivel internațional, RASCI marchează în perioada 15-21 noiembrie Săptămâna Îngrijirii Personale, printr-un demers care să sublinieze importanța informării corecte și a responsabilizării oamenilor cu privire la gestionarea propriei stări de sănătate.

Circa 58% dintre europeni au acces la o farmacie nu mai departe de 5 minute, ceea ce subliniază nu doar accesibilitatea îngrijirii personale și potențialul acesteia de a contribui la reducerea poverii la nivelul sistemului de sănătate, ci și nevoia de a investi mai mult în alfabetizarea în domeniul sănătății pentru a stimula îngrijirea personală și automedicația responsabile.

Îngrijirea personală implică recunoașterea simptomelor unei afecțiuni, precum și abilitatea de a recunoaște dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru adresarea acestora. Totodată, îngrijirea personală include și automedicația rațională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu prescripție medicală sau fără,  a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.