73% dintre români au renunţat la îngrijire medicală din cauza banilor

0

Datele Institutului Naţional de Statistică referitor la anul 2010 arată că 73,4% dintre români au renunţat să meargă la medic din cauza costurilor pe care o astfel de vizită le implică, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Primii care renunţă sunt femeile şi tinerii.

,,Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor, şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează”, a declarat Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct ARPIM.

Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală, 74,9% din respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare. În ceea ce privește categoriile de vârstă, 89,4% dintre tinerii între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie.

Cel mai greu sunt dispuse să renunţe la îngrijire medicală persoanele cu vârsta între 35 – 49 de ani. Astfel că 70,2% dintre respondenţi au declarat că nu au vizitat medicul atunci când au avut nevoie, din raţiuni economice.

,,Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate, conform Institutului de Prognoză Economică. Iar această situaţie nu este una recentă. Conform unui raport făcut de Banca Mondială în anul 2005 privind sistemul de sănătate din România, gospodăriile cu venit minim pe economie erau de două ori mai dispuse să renunţe la îngrijire medicală decât celelalte”, a declarat Luțan.

România se situează pe ultimele locuri în Europa la capitolul cheltuieli cu sănătatea, alocând 600 euro/capita, în timp ce media europeană este de 1800 euro. România se află pe ultimul loc în Europa şi în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii, 3,6%, de două ori mai mic decât media europeană.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.