85% dintre medicamentele care costă sub 25 de lei sunt nerentabile

0

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), reprezentând 16 fabrici, atrage atenția că circa 85% din medicamentele care costă sub 25 lei, în marea lor majoritate fabricate în țară, au devenit nerentabile după creșterea taxei “clawback” în trimestrul al treilea al 2017 cu 30% față de trimestrul trei al 2016 și cu aproape 60% față de același trimestru al anului precedent, se arată într-un comunicat de presă.
“Taxa “clawback” reprezintă 5 lei, adică 25% din costul unui medicament care la producător este 20 lei și în farmacie 25 lei. Dacă scădem costurile de producție, de desfacere și celelalte taxe și impozite rezultă practic că aceste produse au rentabilitate zero. Situația este și mai gravă pentru medicamentele sub 15 lei, care dau pierderi de 1-2 lei” , a afirmat Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.
Evoluția taxei “clawback” din ultimii patru ani arată că nu există nici un fel de predicitibilitate pentru producătorii din țară, aceștia fiind forțați astfel să plateasa injust sume aberante în condițiile în care fabrică medicamente ieftine, a mai menționat Damian.
”Fabricile de medicamente din România sunt un sector economic cu înaltă valoare adăugată, plătesc taxe și impozite în țară, au creat mii de locuri de muncă pentru personal de înaltă calificare și asigură medicamente esențiale pentru pacienții români-toate acestea în ciuda unui mediu concurențial care le este potrivnic și în care nu găsesc niciun sprijin din partea autorităților. Medicamentele care costă sub 25 lei, pe care le utilizează peste 8,5 milioane de pacienți și în marea lor majoritate fabricate în România, reprezintă mai puțin de 15% din fondurile decontate de CNAS și totuși sunt obligate la plata unei taxe “clawback” care a crescut cu aproape 60% în mai puțin de doi ani”, a explicat acesta.
PRIMER subliniază că scutirea de la plata obligației de tip “clawback” a medicamentelor care costă sub 25 lei reprezintă o măsură care va genera efecte pozitive asupra pacienților și industriei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.