Acces extins la un tratament inovator pentru pacienţii cu hemofilie A

0

Pacienţii din România care suferă de hemofilie A formă severă,  care nu prezintă inhibitori de factor VIII, au acces începând cu această lună la un medicament inovator indicat ca tratament profilactic de rutină pentru episoadele de sângerare, indiferent de vârstă, potrivit unui comunicat de presă. Acest tratament este prima terapie pentru aceasta boală care se poate administra subcutanat, la un interval săptămânal, bi-lunar sau lunar. Medicamentul este aprobat în peste 100 de ţări pentru tratarea pacienţilor cu hemofilie A care prezintă inhibitori de factor VIII şi în peste 90 de ţări pentru pacienţii diagnosticaţi cu forma bolii care nu prezintă inhibitori; peste 12.500 de pacienţi au fost trataţi la nivel mondial cu această moleculă.

”Flexibilizarea modului şi a intervalului de administrare oferit de acest tratament poate contribui la reducerea poverii bolii pentru pacienţi şi creşterea aderenţei la tratament, un obiectiv foarte important pentru managementul optim al hemofiliei în România”, a declarat prof. dr. Margit Șerban, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “Louis Ţurcanu”, Timişoara şi Membru al Boardului Naţional “Hemofilia – o prioritate în asistenţa medicală din România”.

Pacienţii cu hemofilie A care prezintă inhibitori de factor VIII , o formă mai gravă a bolii, beneficiază deja de acest tratament, produs de compania Roche, din cursul anului 2021.

„Hemofilia A are un impact major asupra calității vieții pacienților ca urmare a multiplelor restricții, a episoadelor de sângerare, a internărilor repetate în spital, a administrărilor intravenoase şi a apariției complicațiilor. Ne bucurăm acum că şi pacienţii cu această boală în forma fără inhibitori au acces la acest tratament. Medicina a evoluat constant, beneficiile sunt evidente, iar pentru pacienții cu hemofilie reprezintă o reala șansă să ducă o viață cât mai normală”, a declarat Daniel Andrei, președinte Asociația Română de Hemofilie.

Potrivit statisticilor, în România, peste 1.600 de persoane trăiesc cu hemofilie de tip A, cea mai des întâlnită formă a bolii. Dintre aceştia, aproximativ 7% suferă de forma de boală care prezintă inhibitori la terapia cu înlocuitor de factor VIII .

Hemofilia A este o boală ereditară gravă a sângelui, care face ca sângele unei persoane să nu se coaguleze corect, ducând la sângerări incontrolabile, ce pot avea loc spontan sau în urma unor traumatisme minore. La o persoană sănătoasă, proteinele numite factori de coagulare lucrează împreună pentru a forma un cheag de sânge și a opri sângerarea. Persoanele cu hemofilie A nu au suficient sau deloc factorul de coagulare numit factorul VIII. Lipsa acestui factor împiedică coagularea normală a sângelui.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.